Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Пристанище Варна Изток е изиграло ролята си и буквално пречи на развитието на града
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 08.05.2014Коментари (0)1547
© Varna24.bg
Интерва с кмета на Варна Иван Портних по важни теми за морската столица:

- Господин Портних, преди дни приключи SCF Black SeaTallShipsRegatta 2014, каква е равносметката след финала?

- Община Варна бе организатор от българска страна на тази изключително престижна проява и равносметката ни е за добре свършена работа! Над 300 000 души посетиха регатата, дори променливото време не успя да понижи градуса на настроението, с което варненци и гостите на града се включиха в събитията. Фейсбук бе залят от снимки на ветроходи и усмихнати хора - каква по-добра реклама от това? Регатата зареди Варна с положителна енергия и емоции, доказахме за пореден път, че сме "Бряг на вдъхновението" - мото, което движи кандидатурата ни за Европейска столица на културата 2019. Затова приехме като заслуженапозицията на организаторите от STI, че при следващо провеждане на регатата в Черно море, Варна - вече по право, трябва да бъдеотново домакин на най-красивите ветроходи в света! Това е изключително висока оценка и за нашата работа, за града, и за България като морска дестинация! Затова благодаря на всички, които положиха много труд за реализацията на това събитие. Признателен съм и на доброволците - тези 70 момичета и момчета, които денонощно бяха на пристанището, за да бъдат в помощ на екипажите и посетителите.

- Бяхте анонсирали, че очаквате зоната от Морска гара до 2-ро кейово място на пристанището да бъде отворена и превърната в атрактивна зона. Защо това не стана факт?

- Отговорът знае вероятно управата на пристанището. Аз мога само да припомня, че още в началото на 2013 г. държавата бе осигурила около 3 млн. лв. за ремонт и отваряне на зоната. Не знам защо това бе спряно по-късно, още повече, че този проект не бе самоцелен, а обвързан с ремонта на пешеходната зона, който общината реализира в момента. Т.е. ако отварянето на тази част на пристанището бе станало факт, днес ние щяхме да посрещнем регатата "Тол Шипс" при едни много по-добри условия. И не само ветроходите - преди дни говорих с началника на Морска гара кап. Евгени Игнатов, който обяви, че очаква 48 круизни кораба във Варна! Това е отлична новина за бизнеса, защото тези кораби ще докарат поне 50 000 туристи.

С друго самочувствие бихме ги посрещнали, ако зоната море - бряг бе превърната в модерно място за отдих и развлечения. Сега круизните кораби идват заради международната конюнктура, но ако имахме възможността да посрещнем тези туристи в по-приветлива среда, нямаше да бъдем случайна дестинация, а щяхме да имаме шанса да влезем в програмите на големите круизни компании. На всички вече е ясно, че пристанище Варна Изток е изиграло ролята си и буквално пречи на развитието града. Стойностни прояви като "Тол Шипс", идеята за провеждане на изложението за водни спортове "Гранд Павоа" и др., доказват колко необходима е тази зона да бъде превърната в атрактивно място за отдих за гражданите и гостите на града. Нямам обяснение защо това се бави!

- В края на април министър Данаил Папазов обяви визията на министерството на транспорта за новия интермодален терминал, който би трябвало да бъде изграден на мястото на ромското гето "Максуда". Това крачка към отваряне на зоната ли е?

- Преместването на порт Варна Изток с 2-3 километра от сегашното му място обезсмисля идеята за развитие на града в най-красивата му част бряг - вода. Всички сме свидетели на километричните опашки от тежкотоварни камиони, чакащи за пристанището, когато настъпи зърнената кампания - ул. "Девня" става неизползваема за варненци през това време. По всички международни критерии и тенденции в развитите държава, всяка община "изтласква" далеч от града пристанищната дейност, с цел обособяване на паркове и предоставяне на свободен достъп до тези прекрасни части. Примери като Док ленд в Лондон, старите докове в Ливърпул, в Стокхолм са красноречиво доказателство как тези зони стават най-атрактивните на града.

Така или иначе реализацията на този проект ще отнеме години. Не виждам причина градът през този период да остане запушен към морето. Още повече, че общината вече започна активна работа по облагородяване на района - инвестираме над 3 млн. лв. в паркинг, който вече е готов, в ремонтите на Малките терми и на ул. " 8-ми ноември", която ги свързва с Големите римски терми. Работим, движени от идеята тези уникални паметници на културно-историческото ни наследство да бъдат лесно достъпни за туристите. През есента ще бъде обновена и връзката на Термите с централната пешеходна зона - по ул. "Сан Стефано" и "Преслав". Щеше да бъде чудесно тази обновена градска инфраструктура да бъде свързана и с отворената зона на порта, поне в частта от Морска гара до 2-ро кейово място.

- Зоната не бе отворена за "ТолШипс", вярвате ли, че ще стане факт скоро?

- Ако Варна има лоби - би трябвало да стане. Все пак и премиерът Пламен Орешарски бе избран като депутат от Варна, и в кабинета има двама варненски министри - Анелия Клисарова и Данаил Папазов. Надявам се, че те ще помогнат за бързото решаване на съдбата на тази важна за града зона. За да нямаме поводи за притеснение при следващото домакинство на "Тол Шипс".

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: