Кметът: С подводница "Слава" и Музеят на стъклото, Белослав се превръща в туристическа атракция

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
09:37 / 19.08.2020
6638
Както Varna24.bg информира, с военен  ритуал и официална церемония тържествено беше открит новият музей на подводното плаване – последната българска подводница "Слава".

Тя се намира в пристана край Музея на стъклото в Белослав. На церемонията присъстваха капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, кметът на Варна Иван Портних, Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, активисти на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав. 

Ето какво коментира в профила си във фейсбук кметът на Варна Иван Портних по повод откриването на музейната атракция:

"Последната българска подводница "Слава" вече е музей на подводното плаване! Благодаря на семейство Калчеви, на Фондация "Белославско стъкло“, на Съюза на подводничарите, на всеки, който е работил за сбъдването на тази стара мечта на морските хора - с идеи, средства и личен труд.

Община Варна предостави подводницата за превръщането й в музей в края на 2018 г. с решение на ОС. Подводницата е била построена през 1959 г. в Съветския съюз. Носила е името "Ленински комсомол" до 1991 г., когато е преименувана на "Слава". Дълга е 76 метра и е широка 7 метра. Максималната дълбочина на потапяне е била 300 метра. Развивала е максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела.

На същата територия се намира и Музея на стъклото, така районът се превръща в туристическа атракция. Музеят е с работно време е от понеделник до събота от 9 до 15 ч или с предварително обаждане. Всички средства, получени от продажба на билети, ще бъдат влагани в дейности, свързани с пълното възстановяване на подводницата", сподели кметът.

Подводницата "Слава“ е отворена за посещения ежедневно. Цените на билетите варират – от 12 лв. за възрастни до 6 лв. за деца. В реставрирания плавателен съд посетителите могат да се запознаят както с техническите характеристики на "Слава“, така и с начина на живот и работа под вода. В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...
Доброволци от Варна боядисаха яйца за хора в нужда
Внимание! Вижте къде да не минавате във Варна
Жест към варненци! Една цена не се повиши от 1 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).