Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Ще обявим международен конкурс за нова визия на зоната около Морска гара
Автор: Пламена Николова 13:47 / 16.08.2016Коментари (11)4485
© Varna24.bg
Предстои обявяване на международен конкурс за проектиране на визията на зоната около Морска гара. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.
 
"Преди две-три години течаха спорове дали тази зона трябва да се модернизира и отвори за варненци. Помните какво имаше там. Имаше едни тенекиени бараки, някакви катакомби и лабиринти, които стряскаха пасажерите от корабите, които пристигаха на порта. От високите каюти се виждаше едно безумие отдолу, което по никакъв начин не мотивираше туристите да слязат, за да разгледат Варна, защото си мислеха, че целият ни град е такъв. 

Към днешна дата това място изглежда по съвсем различен начин. Но това са първите стъпки в посока социализация на цялата територия на пристанището. Хората харесват и желаят това място, то е свързано с града. И тук се получава както в останалите европейски градове, където старото пристанище започва да пречи на града и бива преместено на друго място, а зоната около него става част от градската среда и визитна картичка. Мога да дам за пример Барселона. Видно е, че да товарим жито в центъра на Варна е и икономически неизгодно, а щетите които се нанасят от тази дейност на пътната инфраструктура, са в пъти по-големи в годишен план от печалбата, която се реализира. 

Погледнете отвеждащите булеварди и "Аспаруховия" мост в частта, където минават камионите, ремонта коства десетки милиони. Съответно печалбата, която се генерира от товаренето на жито, е далеч по-малка. Утежнява се и трафикът. Хиляди тирове минават по улиците ни, километрични опашки стоят. Замърсяват улиците и запрашават. Очевидно ясно е, че този проблем трябва да намери своето решение и градът ни да получи тази територия", коментира кметът.

Той уточни, че към момента разширението към зоната, която се прави, е прекрасно място за разходки и отдих, но тази зона трябва да бъде решена с международен конкурс, за да създаде възможност на града да създаде необходимата атракционна, културна и социална инфраструктура, която да подпомогне Варна да стане целогодишна туристическа дестинация. 

Това ще бъде сред приоритетите, по които Община Варна ще работи. До момента имало няколко идейни разработки, допълни Иван Портних

Той уточни, че конкурсът вероятно ще бъде обявен наесен, съвместно с държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Иван Портних каза още, че в момента нашето пристанище е неконкурентноспособно заради остарялата технология, която забавя товаренето на зърно и е в ощърб на корабите, които пренасят стока. Затова и голяма част от българското жито се изнасяло през Констанца. Затова социализацията на зоната била неотложна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Павлина Коварик 1
премахни филтъра

0
 
 
Щото с тази визия, потрошихте толкова наши пари и пак не ви харесва?Ами платете си я от джоба, г-н Портних тогава!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: