Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът даде надежда на студенти и ученици за по-евтини карти за автобусите във Варна
Автор: Пламена Николова 10:10 / 02.05.2019Коментари (1)5464
© Varna24.bg
Студенти, ученици и родители от Варна са обнадеждени след отговор на кмета Иван Портних относно настояване за по-евтини карти за пътуване в градския транспорт, научи Varna24.bg.  

"Във връзка с настъпили изменения в законодателството, съдебни решения и постъпили предложения от граждански организации предстои изменение на "Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Варна", което ще бъде прието с решение на Общинския съвет на Варна. С изменението на нормативната уредба и предложението на нови преференциални условия ще се подобри качеството на предоставяната транспортна услуга на територията на Община Варна", гласи част от отговора на градоначалника. 

Както Varna24.bg съобщи, данните от статистиката, публикувана в групата "Студентите-Варна" гласи, че Варна води класацията в страната по най-скъпи карти за студенти и ученици. 

В тази връзка бе инициирана подписка за намаление на цената на редовните абонаментни карти за градски транспорт за ученици и студенти. Тя бе адресирана до кметът Иван Портних, председателят на Общинският съвет Тодор Балабанов и председателят на ПК "Транспорт" Добромир Джиков. Ето какво се посочваше в нея:   

Във връзка с изпълнение на НАРЕДБАТА на Общинския съвет - Варна за реда и условията за пътуване  на преференциални цени в обществения транспорт на територията на Община Варна, приета  с решение №2080-9(40)/30.03.2015 г., в частта гл.III, чл. 19, т.3, предлагаме да бъде намалена преференциалната цена на абонаментната карта в обществения транспорт за ученици и студенти и да е валидна за всички линии в рамките на града. Целта на направеното предложение е да се повиши използването на услугите на обществения транспорт от ученици и студенти, както и приходите от абонаментни карти. 

Мотивите за горното предложение са следните: 

1. Абонаментните карти за учащи за обществения транспорт в Община  Варна, са с най-висока цена спрямо петте най-големи градове в страната. Това се установи от проучване на интернет сайтовете на фирмите за обществен транспорт, на общините и от НСИ. Данните са публикувани в множество страница за студенти в социалната мрежа Facebook, с цел популяризиране и събиране на мнения. Статистиката е отразена и от местните медии.   

Статистиката гласи: 

Във Варна абонаментната картата за ученици и студенти за една линия, за един месец е 21 лева. Едномесечната абонаментна карта за две линии е 42 лева. Записаните ученици във всички видове училища (в началния, прогимназиалния и гимназиалния етап) по последни данни са 42 300. Общественият транспорт включва 45 автобусни и тролейбусни линии. 

В София ученическата абонаментна карта за един месец, за всички линии е 20 лева, а за една линия – 9 лева. За студентските абонаментни карти цените са съответно 21,50 за всички линии, а за един месец, за една линия е 9 лева. Записаните ученици във всички видове училища (в началния, прогимназиалния и гимназиалния етап) по последни данни са 130 124. Общественият транспорт включва 97 автобусни, 16 трамвайни и 9 тролейбусни линии и метро. 

В Пловдив абонаментната карта за ученици и студенти е 16 лева за един месец, за всички линии и 48 лева за абонаментна карта, за всички линии за 3 месеца. . Записаните ученици във всички видове училища (в началния, прогимназиалния и гимназиалния етап) по последни данни са 52 800.  Общественият транспорт включва 33 автобусни линии. 

В Русе абонаментната карта за ученици и студенти за един месец, за всички линии е 18 лева. Записаните ученици във всички видове училища (в началния, прогимназиалния и гимназиалния етап) по последни данни са 21 400 Общественият транспорт включва 26 автобусни и тролейбусни линии. 

В Бургас абонаментната картата за ученици и студенти за един месец, за всички линии е 21 лева. Тя обезпечава 90 пътувания с 45 минути продължителност. Съответно 19 лева струва едномесечната карта за всички линии, за 60 пътувания, които според местната фирма за обществен транспорт са достатъчни на ученик за отиване и връщане от училище в продължение на месец. Записаните ученици във всички видове училища (в началния, прогимназиалния и гимназиалния етап) по последни данни са 46 100. Общественият транспорт включва 18 автобусни и тролейбусни линии. 

2. Абонаментите карти за ученици и студенти за обществения транспорт във Варна се използват изключително малко, по обявените публични данни от  инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт"- Варна. Причината за тази занижена използваемост на услугите е неизгодната цена, която включва само една линия. Намаляването на цената на абонаментните карти и използването им за всички линии ще мотивира повече ученици и студенти да използват обществения транспорт. 

3. Завишаването на използваемостта на абонаментните карти и услугите на обществения транспорт ще се отрази благоприятно на трафика през часовете за пътуване към учебните заведения и отпътуването от тях. Използването на обществения транспорт ще облекчи родителите на учениците, като съществено намали използването на лични МПС. Това ще се отрази благоприятно на натоварения трафик в града. 

4. Завишаването на използваемостта на абонаментните карти и услугите на обществения транспорт ще се отрази положително на приходите и възможностите за инвестиции в обществения транспорт. 

5. При уеднаквяване на цените на абонаментните карти за студенти ще се реализира и завишено използване на услугите на обществения транспорт от страна на студентите на ВСУ "Черноризец Храбър". В настоящия момент цената на абонаментната карта е 58 лв., което прави пътуването с автомобил по-предпочитано. 

Правно основание:  Предложението ни е на основание чл. 26 и чл.27  от гл.V от НАРЕДБАТА на Общинския съвет-Варна за реда и условията за пътуване  на преференциални цени в обществения транспорт на територията на Община Варна, приета с решение №2080-9(40)/30.03.2015 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.05.2019 г.
0
 
 
Г- да - щом Кмета каже - добро утро - вижте дали е изгряло слънцето .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: