Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът и главният архитект обясниха как стоят нещата със строителството в парка под "Почивка“
Автор: Пламена Николова 15:24 / 27.01.2020Коментари (3)5303
© Varna24.bg
Кметът на Варна Иван Портних и главният архитект Виктор Бузев обясниха днес хронологията и фактологията около застрояването в зоната на парка под езиковите гимназии във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Повод за изявлението бяха протестите на граждани срещу застрояването в района, което ще доведе до редица проблеми като липсата на достатъчно зелени площи и замърсяване на въздуха. 

"Искаме без политизиране и без демагогия да стане ясно каква е обективната ситуация и предистория на всичко, което се случва. Защото виждаме опити от т.нар. десни общински съветници да се прехвърли кампанията за местни избори към кампания за парламентарните. То не бяха спекулации,че вода няма да има във Варна, че градският транспорт ще спре, сега нова тема. Искаме обективно да предоставим хронологията и фактологията", каза кметът. 

Главният архитект на Община Варна обясни, че още през далечната 1995 година след реституцията на земи в България са върнати на собствениците парцели във въпросната зона. 

В зоната на паметника и гимназиите през 2001 г. със заповед на кмета Кирил Йорданов е одобрен застроителен и регулационен план на жк. "Бриз-юг", в който са нанесени тези имоти. Те са залегнали и в кадастралната карта. Още тогава съгласно плана тези имоти са имали възможност за застрояване. 

През 2012 година влиза в сила Общият устройствен план на Варна. 

Основната част от тези имоти са по периферията, но четири са в сърцевината до паметника. Те получават статут в устройствената зона. И с плана се дава възможност за застрояване.

Впоследствие в тази територия са направени изменения на плана с цел да се конкретизират отрежданията на имотите и се съобразят с параметрите на ОУП. Планът е изменен и в част от имотите са реализирани инвестиционни проектирания. 

"Така се появява една висока сграда, чиято история е дълга сага. Веднъж съм направил мотивиран отказ. След това мълчалив отказ да издам разрешително за строеж. Така следват съдебни дела. В крайна сметка бях задължен да издам разрешение за строеж. РДНСК отмени това разрешение със съмнения за неизпълнени процедури за наложената строителна забрана през 1997 г. В продължение на година и няколко месеца собственикът жали решението на РДНСК и съдът реши да отмени забраната", обясни арх. Бузев.

"Съдът задължава главният архитект да издаде това разрешение и това няма нищо общо със сегашната администрация", подчерта кметът. 

През 2014 година е изработен ПУП от екип от водещи специалисти. През май 2019 г. е входиран проект за инвестиционно намерение. Ролята на администрацията е да съобрази дали проекта отговаря на ОУП. След произнасянето на съда администрацията е била задължена да се съобрази, допълни още арх. Бузев. 

През декември е входирано искане за издаване разрешение за строеж. Токав не е издадено от Община Варна. На 13 януари собствениците са отправили жалба към Асминистративен съд, че не им е издадено това разрешение, стана ясно още днес.  

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.01.2020 г.
0
 
 
Мошеник до мошеник,капиталисти и крадци такива са братя управници,змии.
Aнонимен
на 27.01.2020 г.
0
 
 
Вие сте хората които могът да влияет на такова високо строителство, а не да ги спирате собствениците. . Тази сграда не пасва и не се вписва на жилищата около нея.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: