Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът на "Младост": В "Максуда" хитруват с незаконните строежи
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 27.02.2012Коментари (1)3470
© Impact Press Group
Христо Христов е роден на 9 юни 1965 г. във Враца. Завършил е Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "История" и "География", и Техническия университет - Варна, със специалност "Право". Специализирал е археология към Историческия факултет на Парижкия университет "Сорбон 1" и в Братиславския университет. Бил е зам.-кмет на район "Одесос". Работил е и като адвокат на свободна практика. На последните местни избори зам.-председателят на ПП "Новото време" влезе в Общинския съвет като представител на коалиция "Варна утре", след което бе назначен за кмет на район "Младост". Семеен е. Има 3 деца.

- Срещаме се с Вас часове след приемния Ви ден. Какви проблеми поставят хората в "Младост"?

- Гражданите поставят основно жилищни проблеми. Мнозина няма къде да живеят, но вместо да отидат в "Максуда" и да вдигнат къщички там, търсят законни начини. Немалко са и проблемите, свързани с благоустрояването - счупени улични лампи, дупки по пътищата и пр. За щастие аварийните ремонти по улиците вече започват - просто се изчакваше времето да се пооправи.

Иначе не липсват и питания по Закона за управление на етажната собственост. В него все още има някои противоречия, а и често ни търсят, за да решаваме междусъседски спорове или пък да се намесваме при течове във входа например. Въпроси възникват и около търговските обекти.

- Преди време съобщихте, че в "Младост" вече има регистрирани сдружения на етажната собственост. А какво се прави за санирането и паспортизацията, която вече е в ход?

- Определено има напредък. Изградените до момента 2 сдружения на етажната собственост възнамеряват да действат за цялостно саниране на своите сгради. "Далкия" има специална програма за жилищно обновяване. От "Примагаз" също имат такива амбиции. Независимо от това все пак санирането е преди всичко въпрос на организация на самите собственици.

Вече има и етажни собствености, които са в готовност да действат по паспортизацията, но не бързат, тъй като срокът бе удължен.

- На фона на големия брой чакащи за общински жилища как ще действате спрямо наемателите, които трупат задължения?

- В момента има 40 - 50 души, които не плащат наема си. В приемния ми ден например дойде жена, осъдена да освободи жилището, в което е била настанена. Твърди, че е била без работа от 1986 г. насам. Трудно е да го повярваш, а и при наличието на съдебно решение няма как да не я извадим от апартамента. Не искам да обиждам хората, но съгласете се, че явно на някои просто не им се работи.

- А какво стана с общинското жилище на Йордан Йовчев? Има ли развитие по въпроса след новината, че има неплатени наеми?

- Темата се преекспонира. Аз самият съм спортяга и не бих пречил на спортисти. Направих справка - 5 години не е плащал, а после е платил накуп. От септември колеги го търсят заради нови задължения. Казал им е, че ще се свърже с мен, така че въпросът все още е в развитие. Чудя се защо общината направо не е подарила жилището на Йовчев... Когато правиш един човек почетен гражданин на града и отчиташ големите му постижения, не е ли по-добре да му подариш апартамент, вместо да го пратиш да живее под наем?!

- Приключиха ли вече проверките за незаконното строителство в "Максуда"?

- Все още продължават. Вече сме издали заповеди за събарянето на 2 паянтови постройки. Когато става въпрос за строеж, ангажиментът за това е на РДНСК, но за бараките е наш. Проблемът е, че някои хитруват. Натъкнахме се на случаи, когато уж е вдигната барака, а отвътре има тухлени стени. Тръгнем ли да събаряме ние постройката, веднага възразяват, че е строеж.

Всичко, което сме констатирали до момента като незаконно строителство, вече е подадено на РДНСК. Всъщност "Максуда" е насред една от най-хубавите части на Варна. Само си представете как би изглеждала, ако ги няма сегашните бордеи. В момента дори в обсега на продължението на пробива "Левски" има незаконни къщи.

Грубо сметнато през последните 20 години във Варна са дошли 200 - 300 хиляди души. А ако всеки си беше построил по една къщичка като тези другари?! Не е нормално някои да идват да живеят под наем, да се чудят как да си купят апартамент, а други направо да си вдигат къщи и дори да претендират да бъдат узаконени и обезщетени. Как е възможно да искаш да черпиш права от незаконосъобразните си действия?!

- Да, но на всеки 4 години има избори...

- Не се притеснявам, тези хора не гласуват за нас!

- Наследниците на фамилията Багдатови, които имат претенции да си върнат имота на територията на "Максуда", свързвали ли са се с Вас?

- Не, възстановен им е имот от 44 дка, 38 от които са на територията на "Младост". Останалите 6 дка са в "Одесос". Разбрах от РДНСК, че имали намерение да завеждат дело срещу държавата, тъй като още не могат да влязат във владение. Бъдете сигурни, че ако го направят, ще спечелят.
Но не са само Багдатови. В "Максуда" има и държавни, и общински земи, а също и други частни имоти. Мисля, че в момента има политическа воля както от страна на държавата, така и от страна на общината проблемът да се реши.
Забранил съм вече регистрацията на хора в "Максуда".
Имаме много голям проблем и с онези къщи, които са отчуждени и не са съборени. Там отдавна са се самонастанили хора. Преди време някои даже са пускани вътре със служебни бележки, но какво би станало, ако тези вече опасни сгради рухнат?!

- Колко са тези къщи в момента?

- Много са, има по ул. "Кап. Райчо", по ул. "Струга", над пожарната, а и някои попадат в обхвата на продължението на бул. "Левски". Уви, за събарянето трябват средства, каквито в момента общината не може да отдели.

- Наскоро обявихте, че след проверки са свалени доста незаконно поставени рекламни транспаранти по улиците. Какви други проверки предстоят?

- Изискал съм справка за разрешенията за временните търговски обекти през последните 10 години. Предстои да я анализирам. Очаквам да открием някои разлики в квадратурите, които няма да са в полза на общината, разбира се. Разминаването води до несъбрани средства. Проблем имаме и с неплащането на такси от временните преместваеми обекти. Имаме доста длъжници - около стотина фирми.
Напълно е възможно това да е резултат и от кризата. Според мен обаче трябва и да се попроменят някои наредби. Ако например имаш павилион за закуски, той не е само търговска площ, тъй като има и склад. Това трябва да се прецизира. Има и друга недомислица - една фирма има право на един павилион в даден район. Затова се правят 6 фирми, които държат 6 павилиона, а са на един човек. Това е излишна гимнастика. Друг е въпросът, че някои обекти се и преотдават, въпреки че наредбата не го позволява. От гледна точка на общината обаче, според мен това не е от значение, щом наемът се плаща.

- Според Вас не отминава ли вече времето на бараките, особено в район като "Младост", където има много търговски центрове?

- По кварталите бараките са нужни главно заради услугите, които предлагат ключари, обущари, фризьори, шивачи, вестникари и т.н. Тези дни при мен дойде едно момче със страхотен проект за павилион - тип "Стара българска къща" - с камъни и дървения. Оказа се, че ги правят в "Тих труд".
Паралелно с това продължаваме текущите огледи из детски площадки, по улично осветление и т.н. Констатирахме, че мостът над гребната база на езерото е страшно затлачен с клони, найлони и пр. Съществуваше риск водата буквално да залее базата. Благодарение на временната заетост разчистихме, за да предотвратим проблема.

- Каква е оценката Ви за изминалите 100 дни от началото на мандата?

- За това време трябваше главно да се ориентираме, да съберем информация за всичко свършено и несвършено. Направихме пълна инвентаризация, а съвместно с общината направихме инвентаризация и на търговските обекти.
В "Младост" има най-много пенсионерски клубове - 7, но ще открием и осми. Помагаме на възрастните хора с каквото можем.

Съвместно с неправителствена организация в "Тих труд" бяха изработени беседки, които ще разположим на няколко места, за да благоустроим.

Районът освен това е единственият, който има изработена зелена програма и регистър на зелената система.

- Аварийните ремонти по улиците започват. Районните администрации имат задачата да посочат проблемните участъци. Само по главните артерии ли ще се кърпи, или ще се влезе и в кварталите?

- Основно ще се работи по главните трасета, но сме включили и по-второстепенни, където е крайно наложително. По ул. "Вярност" например има 2 дупки, където даже някой беше сложил гуми.

- Все още очакваме да стане факт обещаната структурна реформа. Ясни ли са вече нейните параметри?

- Изчакваме общината да приключи работата по своята структура, така че ще съобразим с нея дирекциите в районните администрации, включително и като наименования. Петте района ще имат унифицирана структура, която ние - кметовете, сами ще си направим. Всъщност вече сме почти готови. Целта ни е да се напаснем с общината.
Благодаря на съветниците, които единодушно подкрепиха новото щатно разписание, така че то да отговаря на предвидените разходи. Следващият месец структурата трябва да бъде обсъдена от комисиите на ОбС, а после да мине през сесия.

- А правомощията?

- Малко по-нататък... Първо искаме да разговаряме с кмета, с мнозинството в ОбС. Ще търсим не само съгласието на кмета, а и неговите съвети, тъй като той има много по-богат опит от нас. Имаме амбицията да работим, затова очакваме правомощията ни да бъдат разширени, включително и в сферата на строителството.

- Да, но кметът неведнъж е недоволствал от работата на районните архитекти...

- Затова е важно да има строги правила!

- Работили сте в район "Одесос". По-различно ли е в администрацията на "Младост"?

- Да, все пак "Одесос" е центърът - там са съсредоточени магазините, институциите. Основните проблеми там са свързани с търговската дейност, а "Младост" е преди всичко жилищен и молски район. Различно е и това, което районните кметове можеха да правят преди и което правят сега.

- Чувствате ли подкрепа на съветниците от "Варна утре"? Партиите от тази коалиция за първи път имат представители в ОбС.

- След като сме трета политическа сила, значи се справяме добре. Имаме много амбиции, но всяко нещо с времето си. Имам хъс да работя, въпреки че, честно казано, си развалих рахатлъка - докато бях в адвокатската си кантора, можех да разполагам с времето си. Сега няма мърдане - чиновническото работно време често не стига, за да изчерпиш задачите за деня.

- А с какво се занимавате извън работата в кметството? Според клюките много Ви бива с италианските песни.

- Завършил съм френска гимназия, така че пея и много френски песни, но хобито ми е футболът. Всяка сряда и неделя играя футбол. Обичам и планината. Имам 3 деца - 2 момчета и дъщеря, която миналата година завърши португалска филология в Софийския университет. Големият ми син е в Х клас, а малкият - в VІІ. И всички сме левскари.

Източник: в. Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 29
17.09.2019 »
21.03.2013 »
22.03.2012 »
14.03.2012 »
20.01.2012 »
16.01.2012 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.02.2012 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: