Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът на София: За няколко години морската столица много се промени
Автор: Екип Varna24.bg 14:55 / 21.03.2017Коментари (0)2223
©
Образованието е стратегически национален и регионален приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ. Това заяви по време на кръгла маса "Образованието - национален приоритет" -Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна. Форумът бе открит от Иван Портних, кмет на морската столица и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна.

По време на събитието кметът на София и ръководител на екипа, разписал акцентите в управленската програма на ГЕРБ в сферата на образованието - Йорданка Фандъкова, представи приоритетите пред директори на училища и детски градини и синдикални организации. На събитието присъстваха Таня Петрова, училищен директор и кандидат на ГЕРБ за народен представител, както и кандидатите от варненската листа Павел Христов, Красен Кралев, Стоян Пасев, Емилия Милкова, Борислав Нанков, Николай Малев, Георги Георгиев и Николай Бежанов.

Варна да стане град на знанието - това е нашата амбициозна цел за града, който е утвърден университетски и академичен център, акцентира Лиляна Павлова. В подкрепа на тезата си тя изтъкна, че регионът има изключителен потенциал от 6 университета, 40 000 студенти и 50 000 ученици в областта. "Трябва да задържим младите, знаещи и можещи хора в региона", категорична бе Павлова. 

Тя допълни, че са на лице всички перспективи важният приоритет, заложен в програмата на ГЕРБ да бъде реализиран в региона, като бъде подкрепена съществуващата инфраструктурна база на висшите учебни заведения и училища. Мисията Варна да стане град на знанието е реалистична, каза водачът на листата.

"Амбициозните ни планове в подкрепа на общината са изграждане на нова библиотека, дом на знанието и традициите. Желанието ни е да върнем страстта и обичта на младите хора и децата към книгите, те да бъдат добре образовани, с добри учители. Желанието ни е да върнем достойнството на учителската професия. И чрез мерките за икономическо развитие на региона да задържим младите хора тук", коментира Павлова. Лиляна Павлова изрази удовлетворението си, че в лицето на Таня Петрова, която е втора в листата във Варна, ГЕРБ заявява ясно послание за отстояване на образованието като ключов приоритет. Тя отправи благодарност и към Красен Кралев, като заяви, че образованието на децата и преодоляването на агресията в училище минава през спорта.
Йорданка Фандъкова приветства участниците в дискусията:

"Варна е прекрасен град. За няколко години морската столица на България много се промени. Поздравявам кмета Иван Портних и екипът му за положените усилия това да се случи. Варненци заслужават да живеят в добър град". Фандъкова изрази своята благодарност към Лиляна Павлова за отправената покана към нея в качеството й на ръководител на екипа за образование на ПП ГЕРБ.
"Извеждането на образованието като национален приоритет
е дълбоко осъзнат ангажимент - задължение за интегрирана политика на цялата държава. Убедена съм, че образователната система трябва да бъде разглеждана като част от държавата", каза кметът на София. Тя бе категорична, че ГЕРБ ще продължи икономическия растеж на държавата в следващ управленски мандат: "Това е възможно само чрез инвестиции в образованието. В годините на прехода образованието изгуби част от престижа си. Нашата задача е да заздравим връзката между образованието, професионалната кариера и личностното развитие.
Образованието гарантира стабилността на държавата, постигане на високи икономически резултати и по-висок стандарт.
Всяка форма на квалификация на учителите трябва да бъде подкрепяна. Затова са нужни инвестиции в образованието и усилия за връщане на престижа за това да си образован, знаещ и можещ. Когато успеем да направим това, тогава всички ще вярват, че учителят заслужава уважение", обърна се към учителите и директорите Фандъкова.
Тя очерта направленията от приоритетите, разписани в програмата на ГЕРБ.

Преразглеждане и промяна на държавните образователни стандарти и в частност стандартът за приобщаващото образование;промяна на формулата на делегираните бюджети;
серия от мерки за привличане на децата в училище с цел преодоляване на неграмотността и негативните явления в обществото; намаляване на агресията сред младите хора чрез увеличаване на педагогическите съветници и психолозите в училищата, са част от основните приоритети, разписани в програмата.

Поставени са акценти и върху инвестициите в предучилищното образование, в учителите и тяхната мотивацията, както и относно привличането на млади учители.
"Когато обявих мярката за двойно повишаване на учителските заплати в рамките на 4-годишен мандат, срещнах много погледи, изпълнени с недоверие. Това е мое дълбоко убеждение.

Необходими са и масирани инвестиции в квалификацията на учителите и в разработването на специална програма за мотивиране на повече млади хора, които да изберат да станат учители", сподели Фандъкова. Тя постави акцент и върху включването на нови технологии в образователния процес. "Развитието на професионалното образование в активно партньорство с бизнеса е ключов акцент в програмата на ГЕРБ, за да гарантираме икономически растеж за страната. Над 70 на сто от младите хора в момента нямат нужните професионални умения, за да работят. Вече имаме пилотни училища, въведена е дуалната система. На среща с бизнеса получих категорично уверение, че той е готов да инвестира и в средното, и във висшето образование", допълни Фандъкова. Тя изказа благодарност към Красен Кралев в качеството му на министър на младежта и спорта в кабинета "Борисов 2": "Той е сред най-успешните министри на спорта. Поздравявам го за спортните площадки в училищата, както и за училищните дворове. Варна отново изпревари София".

В рамките на кръглата маса кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна и директор на училище "П. Р. Славейков" Таня Петрова представи пред присъстващите детайлна презентация и анализира приоритетите от програмата.

"За първи пък в закона за предучилищното и училищно образование и възпитание се говори за иновативно училище и образование. От област Варна 16 учебни заведения кандидатстват за иновативни училища. Иновативното образование разчупва учебното съдържание, възпитава креативност, променя учебната среда", коментира Петрова. И допълни, че за директорите на училища е изключително важна квалификацията на учителите.

"Удвояването на заплатите е безспорен приоритет", изтъкна тя. Акцент в програмата е преодоляването на неграмотността. Новият социален аспект е, че когато не посещаваш училище, не получаващ социални помощи.Тя коментира и необходимостта от развитие на професионалното образование в активно партньорство в бизнеса. "Образованието не е, за да преобразява хората в експерти, а за да освободи мисълта и да създаде мислещо и вдъхновено бъдещо поколение", заключи Петрова.

Презентация направи и директорът на Варненската търговска гимназия - Жечка Георгиева. Гимназията е спечелила проект, като съвместно с община Варна и доброволци е създала първата зелена класна стая.

Битката за здрава нация започва именно от училище, обърна се към директори и учители Красен Кралев, кандидат за народен представител и министър на младежта и спорта в кабинета "Борисов 2". Той бе категоричен, че спортът играе
ключова роля за намаляване на агресията в училище. Кралев огласи тревожна статистика, според която в момента едва 30 % от българските деца спортуват.

"Нуждаем се от промяна в отношението към физическото възпитание в училище. Всяко българско дете има еднакво право и достъп до спорт. Щастлив съм, че състоянието на инфраструктурата - на физкултурните салоните, намери важно място в програмата ни. С гаранцията на Бойко Борисов и Владислав Горанов поемаме ангажимент за изграждане на салони за 130 млн. лв. в големите градове и малките населени места", каза Кралев.

Кметът на Варна Иван Портних акцентира, че успешно е разрешен проблема с детските градини във Варна. В рамките на 2,5 г. са разкрити 1200 места. Той изтъкна, че тази година бюджетът на община Варна има рекордна макрорамка от 270 млн. лв., като предвидените средства за образование са
със 104 млн. лв. повече.

"Отделно по програма "Региони в растеж" са предвидени 20 млн. лв. за 7 гимназии и 3 детски градини. Сериозна амбиция за нас е проектирането и изграждането на нова сграда на математическата гимназия във Варна. В момента довършваме спортната база в двора на училището. До дни ще открием новата сграда на детската градина на ул. Мир. С 3,5 млн. лв. превръщаме дворовете на 10 училища в съвременна модерна спортна база.
Миналата година изградихме 230 площадки в целия град, искаме да направим 80 нови спортни многофункционални съоръжения, както и 4 по-големи комплекса по подобие на този в Младост - във Владиславово, Виница, Приморски и Аспарухово", каза Портних.

Той очерта като ключов акцент, обвързан с това, че Варна е
Европейска младежка столица, създаването на Черноморски младежки център. Предстои изграждане на нов дом на варненската библиотека.

"Благодаря на всички за активното ни партньорство. Вярвам че общината, в рамките на възможностите си, се опитва да бъде добър социален партньор. Работата ни по оста образование и реализация на младите хора във Варна ще донесе по-високи доходи", заключи Портних.

 




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: