Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът на Варна: Предвидени са и санкции заради боклука, някои хора го считат за саботаж
Автор: Екип Varna24.bg 20:26 / 11.02.2024Коментари (0)2490
© Община Варна
Сметосъбиращатата и сметоизвозваща фирма във Варна има сключен договор от предходното управление на ГЕРБ и в договора й има текст с големи букви, че сумите не подлежат на индексация, а фирмата иска такава индексация. Това съобщи на извънреден брифинг днес във Варна кметът Благомир Коцев по повод десетките сигнали до него в социалните мрежи за неизвозени отпадъци от районите, в които кметове са от ПП-ДБ. Към двамата районни кметове от дни тече атака със сигнали до ОИК – Варна, в които се оспорва  съвместимостта им с длъжността районен кмет, за която днес бе даден брифинг за разясняване на позицията им, съобщи общината.

На въпрос от журналистите дали натрупването на боклук в тези квартали на Варна, чиито районни кметове се атакуват пред ОИК, може да се счита за саботаж и извиване на ръце, Коцев коментира, че отговорни за ситуацията с боклука са лицата от ГЕРБ, възложили обществената поръчка по този начин и сключили  договор с такива условия. С фирмата се водят ежедневни разговори за повишаване качеството на услугата, допълни Коцев.

Ще държа обществеността информирана и знам, че за всички ни чистотата е чувствителна тема. Заварили сме много тежка ситуация и търсим решение. Фирмата иска индексация, увеличили са се разходите им, според тях, но ще говорим с Общинския съвет с оглед на тази клауза в договора.

Анализираме и изследваме как да се подходи и какви биха били последиците да се прекрати договорът, отговори той на въпроси кога изтича този договор и може ли да се прекрати. Кметът подчерта, че в момента договорът е в средата на периода, за който е сключен и изтича през 2026 г.

На въпрос дали договорът предвижда санкции, Коцев отговори утвърдително. В петък се влоши ситуацията с боклука в града. Обсъждаме и тази възможност, но не става само със санкции, ние търсим устойчиво решаване на качеството на услугата и чистотата на Варна, каза той. Ако това не стане, ще търсим други начини, заяви кметът и посочи, че сред аргументите на фирмата са недостиг на хора, изисквания за предсрочно плащане, предявени заради финансови затруднения не само във Варна, нужда от скъпи ремонти на автомобилите им и др. Ще има ежедневен контрол и лично съм се ангажирал с тази тема, посочи още Коцев.

Кметът подчерта, че висш служител от администрацията на Община Варна не е изпълнил нареждането на кмета и заместник-кмета Диан Иванов от Програмата за управление на общинските имоти за 2024 г. да се извадят 133 незастроени имота, които са се залагали на принципа копи-пейст всяка година. Години наред по инерция са вписвани тези имоти за продажба, за да се върже рамката на бюджета, цитира той мотива на администрацията. И сега служителите са го направили по досегашния начин, въпреки нашите изрични инструкции, че така вече няма да се работи, обясни Иванов.

Вече сме изготвили новата програма, още в петък беше редактирана и готова. Извадени са тези имоти от нея и ще я публикуваме, така че да не затрудни процедурата по приемането на бюджета, каза още Иванов. Гарантираме, че такива продажби на имоти няма да има в нашия мандат. Общината е докарана до състояние да няма терен за автогара, всичко е продадено, каза още Иванов и напомни, че в мандата на Благомир Коцев като областен управител е била спряна от самия Коцев подобна продажба на 140 декара общински терени.

Коцев добави, че и досега това е негова политика и е дал ясни инструкции на дирекциите, че имоти няма да се продават, а в документите да се заложи този принцип, но дирекцията по собствеността не е изпълнила указанието. Това беше моя кауза като областен управител, това е мое разбиране и днес, затова ще наложа санкции. Тече разследване и ще предприемем строги наказания за неизпълнението на насоките, които съм дал, подчерта още кметът, като не пожела да каже дали става дума за целенасочена злоупотреба с доверието му или за чиновническо недоглеждане.

Диан Иванов съобщи, че над 300 преписки за терени и съсобственост на граждани с общината са били задържани в кабинета на бившия кмет години наред и са се ползвали като инструменти за въздействие. Коцев посочи, че половината от хората в приемния му ден идват именно заради такива забавени с години преписки по влезли в сила регулаторни и нормативни документи, като допълни, че в редактираната програма за управление на собствеността за 2024 г. за първи път се предвиждат средства за отчуждаване на имоти с цел развиване на обществени дейности върху тях, за озеленяване и публични нужди.



Още по темата: общо новини по темата: 287
29.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: