Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът похвали развитието на Варна и каза каква е амбицията на града
Автор: Стоян Маджиров 16:29 / 11.04.2019Коментари (0)2232
©
Кметът на Варна Иван Портних бе официален гост на среща от цикъла Masterclass Work 4.0, чийто домакин беше Варненският свободен университет "Черноризец Храбър“.

"Поздравявам организаторите на това събитие, което провокира диалог за развитие и дигитализация в образованието. Варненският свободен университет е много добър пример в това отношение. Знаете, че една от каузите, за които работим с академичната общност, е Варна да се утвърди като град на знанието. Като община ние инвестираме сериозни средства за развитие на образователната инфраструктура, напредват проектите за нов образователен кампус, за нова сграда на библиотеката. Това обаче не е достатъчно, защото са нужни желание, мотивация за качествено образование на младите хора, което ще гарантира балансираното развитие на града ни. Варна се развива с добри темпове, амбицията ни е да бъдем привлекателно място за цифрово предприемачество, затова подкрепяме всички усилия за развитие на този сектор“, заяви кметът Иван Портних.

В дискусията със студенти и преподаватели участваха зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, зам.-кметът Пейчо Пейчев, представители на неправителствени организации, работодатели, преподаватели, студенти. Председателят на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова представи стратегията за дигитализация на образователната и научноизследователска дейност.

"Дигитализацията е предизвикателство, защото директно влияе на пазара на труда. Нейното въздействие трудно може да се прогнозира. Като цяло анализ на "Индустрия 4.0“ съществува само в най-развитите страни на Европейския съюз. Но е ясно – работната сила трябва се адаптира към това предизвикателство. В България се предлага една доста плаха стратегия отпреди две години. Големият отсъстващ в този дебат, засега е бизнеса. Затова правим тази провокация – да влезем в университетите и да стартираме дебат по тази тема, заедно с министрите, които са най-готови", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Зам.-министърът на образованието Петър Николов заяви, че министерството от няколко години работи усилено по темата "Дигитализация“, но инвестициите дълго време са били основно в сферата на основното и средното обучение.

"В момента приоритет е пробив по "Индустрия 4.0“ и във висшето образование. Тук са големите шансове да се създаде уникален продукт, който да промени и икономиката на страната. Това е голямата ни цел“, коментира той.

"Висшите учебни заведения могат да дадат старт за този дигитален диалог, от който имаме нужда. Министерството на труда и социалната политика работи в тази посока. Вниманието е насочено към обучения, вкл. и към работещите в големи предприятия. За нас е важно високо дигитално равнище, което се оказва изискване на пазара на труда“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: