Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът показа отвисоко новато кръгово с чешма в курорта Св. Св. Константин и Елена
Автор: Пламена Николова 08:54 / 11.01.2021Коментари (8)6618
©
Готово е новото кръгово кръстовище с чешма в "сърцето" на курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена, научи Varna24.bg от видео, споделено от кмета на Варна Иван Портних в социалната мрежа.

"По повод 112 години от създаването на най-стария български черноморски курорт - "Св. Св. Константин и Елена", чествани миналата година, изградихме ново кръгово кръстовище с нова чешма", гласи коментарът към кадрите. 

Реконструиран е обръщачът на автобус №31 и близката алея, съобщават от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна.

С новата организация на движение е осигурен по-лесен достъп за автомобили и безопасно пешеходно движение на туристи и посетители. Пространството на вътрешния кръг е естетизирано и благоустроено, като в центъра на кръга е изградената чешма.

Св. Св. Константин и Елена е първият български Черноморски курорт. Той е един от от най - известните и красиви български курорти. Разположен е на 8 км северно от град Варна сред забележително красива природна местност. Теренът представлява естествена тераса над морето с височина около 10 - 15 м.

Целият комплекс е покрит с многогодишна широколистна гора, която достига почти до брега. Плажната ивица е с дължина повече от 3.5 км. В курортния комплекс има тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища с капацитет 40 средно големи яхти. Едно от най - важните условия за развитие на комплекса е наличието на 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слобоминерализирани и извират от дълбочина от 1800 до 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек.. Един от изворите се влива директно в морето и е топъл, което го прави доста посещаван почти целогодишно. Температурата на водата е между 40 и 60 градуса.

Минералната вода в Св. Св. Константин и Елена лекува успешно сърдечно-съдови заболявания. А в комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система - диабет, затлъстяване, подагра и др., заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Курортът е известен също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация след прекарани инфаркти на миокарда. През летните месеци пък се лелуват много заболявания на горните дихателни пътища и някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който все още в медицината лек няма. Комбинацията на минералната вода и климата оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумора.

Курортът предлага 55 000 кв. м плажна ивица с фин пясък. Плажовете са открити от м. Май до м. Октомври и предлагат на туристите различни атракции и възможности за развлечения като водни ски, сърф, джетове, слънчеви бани и приятни разходки.

"Дълбока гора и път, лъкатушещ между градини и лозя, и море тъй прозрачно, че се виждат на дъното пясъкът и движенията на рибите". По този поетичен начин Константин Иречек описва местността Св. Константин при пътуванията си из България в края на XIX вeк.

Манастирът "Св. Св. Константин и Елена“ - първа спирка по стъпките на времето Има различни легенди за това кой, кога и поради какви причини е създал манастир точно тук, но несъмнено съществуването му е изиграло много важна роля в обособяването на местността като курорт и като любимо място за отдих и почивка. Близостта на манастира до Варна става и основната причина той да бъде преоткрит за цивилизования свят. Не е известно кога точно е основана обителта, но предания разказват, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство. Негови духовници, бягайки от ятагана на агаряните-мохамедани, намират убежище сред гъстите гори край морето и основават манастир, разположен сред живописна природа, гъста гора и хубава изворна вода.

Още от средата на 19 век манастирът "Св. Константин“ бил познато и предпочитано място за отдих на варненци. Със зараждането на местността като курорт се свързват разходките и излетите на варненци до манастира в празничните дни. Най-оживено ставало в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. През лятото местните чорбаджии идвали тук, за да прекарат горещите дни сред прохлада и във веселби. Посетителите идвали в манастира не само за почивка, а и за подобряване на здравословното им състояние сред природата, морето и лековитите минерални извори.

Княз Александър I Батенберг – първи високопоставен курортист в Св. Константин

След Освобождението на България през 1878 година Великото народно събрание избира първия български княз - Александър І Батенберг. Князът обичал да идва във Варна, познавал околностите на града. Батенберг посещава за първи път Св. Консткантин през август 1880 година и така става първият високопоставен курортист на манастира, което също допринася за развитието на региона като морски курорт. От своя страна той е с изключително значение за развитието на страната още в края на 19 век, когато се лансира идеята град Варна да се превърне в лятна столица на Княжество България. През 1882 г. се създава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград.

През 1899 манастирът "Св. Константин“ и стопанството към него стават собственост на Областния съвет на Варна. Градската управа започва да търси нови пътища за развитието му и така през 1907 година се стига до решението местността около манастира да се превърне в курорт. Започва ремонтирането и разширяването на старите полуразрушени манастирски сгради. Първият "хотел“ става винарското училище, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да приемат туристи. Първите летовници идват през 1908 г. Това събитие слага началото на курорта и на морския туризъм в България.

Гордостта и красотата на новоизградения курорт Св. Константин става и новосъздаденият парк, който включва интересни дървесни видове, храсти и красиви цветя, оформени в привлекателни паркови площи. С развитието на зеленото му богатство е свързано името на чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със създаването на морската градина във Варна. Най-старото дърво на територията на курорта днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените "Жолио Кюри" и се ползва със статут на защитено дърво.

Най-големият детски санаториум на Балканите е бил в курорта Св. Св. Константин и Елена Две са имената от историята на Варна, които са свързани с курорта Св. Св. Константин и Елена и допринасят най-много за изграждането на престижа му още в края на 19 в. Това са професор Параскев Стоянов – основателят на морелечението и калолечението в България и д-р Александър Недялков – управител на Държавния детски морски санаториум "Царица Елеонора“ в курорта.

Мечтата на проф. Стоянов била да организира край морето санаториум за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза. Това се случило през 1908 г. когато в курорта Св. Константин и Елена започва строежът на сградите на санаториума. Лично царица Елеонора, която през последните години от живота си живее в двореца Евксиноград, участва в изграждането и обзавеждането на санаториума не само с морална подкрепа, но и с лични дарения. Лечебното заведение официално отваря врати през 1909 г. и става най-големият детски санаториум на Балканите, който приема деца от цялата страна. Санаториумът се намирал до самия морски бряг сред зеленината на парка. Основни за лечебното заведение стават принципите на въздушното лечение и закаляване, морелечението и калолечението. След като тук са излекувани хиляди болни деца, а състоянието на стотици е значително подобрено, "Св. Св. Константин и Елена“ придобива славата на първата морска климатична станция в България. В наши дни курортът предлага богато разнообразие от лечебни програми, в които се използват всички познати фактори за въздействие на морето и термалните води върху здравето и укрепването на човешкото тяло.

През 1924 г. едноетажният хотел в манастира "Св. Константин“ е надстроен с още два етажа. Така триетажната сградата за първи път в историята на българския туризъм участва в Международното туристическо изложение в Прага през 1928 г.

В крак с модерните традиции в Европа още от края на 19 в. за създаването на гроздолечебни станции в страни с развито лозарство като Германия, Италия и Франция, през 30-те години на 20-ти век в курорта Св. Св. Константин и Елена е построена първата гроздолечебна станция в България, която предлагала съчетанието на морелечение и гроздолечение. Още тогава в това начинение се вижда възможност за развитие не само на лозарството, но и за удължаване на туристическия сезон. На входа на манастира се издигала арка с надпис на български и немски "Първа гроздолечебна станция Св. Константин“. Открита е през 1933 г, а сред летовниците имало българи, чехи и поляци, които идвали тук по лекарско предписание. В края му всеки летовник бил изпращан с пакет грозде като подарък и приятен спомен от пребиваването му в "Св. Константин“.

След направения анализ за интереса на чуждестранни туристи да пребивават по варненското крайбрежие, през 1933 г. е приет регулационният план и правилникът за извънградската курортна зона. В него е заложено местността "Св. Константин“ да се превърне в оживен и светски извънградски курорт с нови луксозни хотели, морско казино, красиви пешеходни алеи по крайбрежието, голяма паркова зона и пространство с почивни станции. Първите подобни са почивната станция на телеграфо-пощенските работници, Полската почивна станция, строена от общината във Варшава, станциите на Учителската каса, Софийското училищно настоятелство и Чиновническо-застрахователното дружество. За удобство на курортистите отворила врати и сезонна лятна телеграфо-пощенска станция, откъдето летуващите изпращали писма и картички. През годините развитието на курорта и на туризма като цяло е вече не само локален интерес, а се превръща и в държавен въпрос, с основаването през 1947 г. на отрасъла Стопански туризъм в Българската икономика. В курорта започва изграждането на нови хотели, ресторанти, сладкарници, битови заведения, барове, спортни съоръжения, тенис кортове, игрища, открити плувни басейни.

В наши дни в търсене на пълноценна почивка и на благодатна комбинация от море, термални извори и морски климат, хиляди туристи идват в курорта Св. Св. Константин и Елена през цялата година, за да открият перфектната морска, СПА, Уелнес и Балнео ваканция. И не само това – мястото е специално и за онези, които намират вдъхновение в красивите пейзажи и черпят от зареждащата енергия на морето.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.01.2021 г.
0
 
 
A за многократно надутия бюджет за бул. "Левски" и останалите злоупотреби с парите на данъкоплатците от Варна и областта ще обясни ли на гражданите по-подробно?! Смешници - оставка и затвор за общинската управа!!!
Aнонимен
на 12.01.2021 г.
0
 
 
Кръгово кръстовище с... чешма неква иновация ли ще да е?
0
 
 
Два пъти ходих на "Свети Константин "и съм потресен и аз-има само жилищни блокове,"Гранд Хотел "също е в окаяно състояние.Ужас е,нямам думи за това,което беше преди в курорта,много е зле сега !
Aнонимен
на 11.01.2021 г.
0
 
 
Пълен кич.Липсва топ.
Aнонимен
на 11.01.2021 г.
0
 
 
А входа му до Лидл що не показва? Колите се движат като по лунен пейзаж. Пак предизборни клипчета. Бие помним ГЕРБ. И останалите преди вс помним и вас помним.
Aнонимен
на 11.01.2021 г.
0
 
 
Това не е курорт, това е вече един наблъскан жилищен комплекс, явно управляван от невежи и алчни създания.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: