Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът за строителството в Морската: Чакаме становището на прокуратурата по казуса
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 17.02.2016Коментари (2)2261
© Varna24.bg
Днес кметът на Варна Иван Портних входира в прокуратурата преписката наследена от предната администрация около строителството в Морската градина, научи Varna24.bg.

Във връзка с двата скандални строителни обекта в парка, до Делфинариума и до Зоокъта, природозащитници от сдружение "Варна диша" организират протест пред сградата на Община Варна в 17.30 часа. 

"Това е дълга сага, започнала през 2011 г. и всъщност с решение но Ощинския съвет се гласува създаването на публично частно партньорство, като предмет е изграждането на детска градина с басейн в кв. "Чайка". Такава е изградена още през 2012 г. в "Чайка". 

В замяна въпросният инвеститор е получил този имот в Морската градина. Показах надлежно миналата седмица всички документи, с които разполагаме, като кадастрална скица, нотариални актове, актове за деактуване , договор, анекси към него, тъй като битува едно съмнение относно достоверността на тези документи. Именно затова ги пращаме в прокуратурата за проверка", каза кметът. 

На въпроса какво следва той заяви:"Омръзна ми да се оправдаваме за стари чужди грехове. Ако е имало нарушение по документацията, защото ние сме я наследили така, естествено ще се предприемат всички необходими мерки. Но не мога да се съглася с тезата, че едва ли не се допуска ново строителство в Морската градина. Това е стар казус и този човек е построил цяла детска градина на стойност 1,4 млн.лв. 

По отношение на действията, които можем да предприемем те могат да се случат ако се окаже, че документите, с които разполагаме, издавани от три различни институции са нередни".

Иван Портних припомни случая с Картофената къща в сърцето на Варна, която бе съборена преди години и впоследствие настоящата управа заварила иск на стойност 5,5 млн.лв. от собствениците.

"За щастие спечелхме на първа инстанция, но сега делото отива във ВАС. Искрено се надявам това дело да завърши успешно за общината, защото само си представете ако трябва да платиме тези пари за пропуснати ползи на собствениците на този парцел. Това означава три булеварда да си ги зачеркнем директно от програмата за тази година", каза Портних. 

Затова според него трябва в общината да са напълно убедени, че са прави във всяка своя стъпка, за да не се получи така, че утре към местната хазна има иск за 1,4 млн.лв., вложени в изградена детска градина, а и за пропуснати ползи във връзка с решения на стара администрация и стар Общински съвет.

Кметът заяви още, че е издал заповед да бъде замразено строителството в скандалните обекти в Морската градина, докато се произнесе прокуратурата.

"Едното не е строеж, а укрепване и то трябва да е абсолютно в границите на укрепване. Другото е в контура на инвестиционния проект, който е бил одобрен още тогава от съвета и така е подписан договора с общината. Предвид, че има напрежение съм разпоредил на общинска полиция да стои постоянно на двата входа до Делфинариума и на входа до Зоокъта. 

Разпореждането е свързано и с една друга дългогодишна сага, за която искам да разкажа. Защото по отношение на Морската градина, когато се появяват някакви хора и внушават, че едва ли не аз като кмет и новата администрация допуска някакво строителство, честно ви казвам абсолютно се възмущавам. И ще започна по-отдалече. Помните я същата 2012 г. в качеството си на общински съветник тогава и председател на групата на ГЕРБ при приемането на Общия устройствен план станах многократно сам срещу всички на заседание на съвета, когато "боядисахме" Морската градина в зелено до Евксиноград. Помните ли тогава колко йезуитски изказвания имаше от кого ли не , представяте ли си натиска, на който съм бил подложен тогава, за да зачеркна всякаква хипотеза за ново строителство? Още тогава казах, че борбата ще е дълга. Помните ли колко пъти съда сваля заповедта, която издадох? Помните ли колко пъти ме пращаха на прокуратура, включително областния управител тогавашния.

В действителност обаче тази заповед, която издадохме очевадно я издадохме по начин, по който не можаха да я съборят на формални начала. Точно поради тази причина в крайна сметка заповедта беше разгледана по същество от Административния съд и всъщност той отмени моята заповед, но за първи път каза в решението си, че я отменя, не че не е правилна, а защото Закона казва, че това са алеи. 

Това е пълното тълкувателно решение на съда по този казус. За да има крайно решение на ВАС, за да се приключи веднъж завинаги тази тема сам си обжалих решението на Административния съд, за да го вкараме във Върховния административен съд и всъщност и той да се произнесе като последна инстанция. Е, той се произнесе. Вече е факт и се казва, че това са алеи и с това приключваме трайно въпросът за движението на коли в Морската градина. Някой може ли да ме укори за непоследователност във всичките тези години по отношение на парка? И всякакви псевдоспасители на Морската градина защо не са се опитали да извървят този път и по законов ред веднъж завинаги казусът да бъде трайно решен? 

И нека да напомня още нещо. Минаха избори съвсем наскоро. Помните ли т.нар. собственици от Салтанат, че си направиха партия. С нея участваха на изборите и подкрепиха явно ред от конкуренти. Самите те не само им приеха подкрепата, но категорично ги толерираха в техните искания там да се строи, да има автомобили и т.н. Не искам да давам какъвто и да било коментар. Всички документи са в прокуратурата и така виждаме как се излиза от един наследен, подчертавам, казус, който за съжаление е бил с благословията на администрация, съвет и други институции.", коментира Иван портних.

След дългият емоционален коментар кметът  още веднъж увери, че се замразява строителството и ремонтите в парка.

"Използвам случая да предупредя всички още веднъж, че коли в Морската градина не могат да влизат. Само за уикенда събота и неделя сме издали над 160 фиша. Ще продължим, да знаят хората. Остава въпросът, който Общински съвет да разгледа, по отношение на тези хора, които имат надлежни документи и живеят там, с какъв режим ще влизат", допълни кметът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
Браво! Сега да видим какво ще каже прокуратурата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: