Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Книга представя творческия път на художника Явор Цанев
Автор: Пламена Николова 12:10 / 29.06.2021Коментари (0)1152
©
"Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното" е издание, което представя естетския свят на художника Явор Цанев, напуснал ни преди седем години. Замислена като двуезичен каталог, книгата е със съставител съпругата на художника Тоня Цанева и се реализира с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна. Партньори в проекта са Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ и портал "Култура“, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Каталогът дава систематизиран и цялостен поглед върху творчеството на Явор Цанев в контекста на културния живот на Варна, като осветява и творческата сцена на града в периода на жизнения път на художника от установяването му в морския град през 1982 г. до последните му дни. Представени са 163 репродукции. Обединяващ елемент в изданието са текстовете от "Тетрадките" на Явор Цанев. За тях Тоня Цанева споделя: "Тези текстове разкриват една по-малко изяснена страна на неговата личност – философските и естетически принципи, следвани от него и ясно отразени в творчеството му. Неговото светоусещане, което е документирано в това издание, е разбираемо за нашето поколение, изкушено от New Age идеите – със стремежа си към обобщен поглед към световното духовно наследство и с търсенето на корените му в най-дълбоката древност. А текстовете за Явор са документални свидетелства за творческия и жизнения му път. Те оставят място за дискусии и преосмисляне.“ 

Изданието разглежда все още недостатъчно изследвания период от 80-те години на ХХ в. до първите десетилетия на ХХI в. – години на исторически промени, последвани от безвремието на безкрайния преход. Явор Цанев е знаково име за този период. Каталогът отразява в детайли творческата биография на художника. Упоменати са множеството му изложби във варненски галерии, включването му в културни събития като инициативите на клуб "Вартна“, Международното биенале на графиката, фестивала "Август в изкуството", както и участията му в международни и национални изложби и конкурси като конкурса на М-тел, биеналета в Торонто, Тайпе и др., изложби на българското изкуство в чужбина – в Лион, Виена, Барселона, организирани под егидата на община Варна. Естествено присъства и явлението "Вулкан". 

Проектът е дело на сдружение "Фондация Явор Цанев“ с цели в областта на културата и духовното развитие с акцент върху работата с младите творци, сред които са и многото ученици на Явор Цанев, докоснати завинаги от неговата артистична аура и израснали като последователи в духовно и естетическо отношение на своя забележителен учител в изкуството.

Премиерата на книгата на 23 юни в Отдел "Изкуство“ на Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ събра приятели, ученици и почитатели на художника. Свои спомени споделиха Иреан Димитрова, Тоня Цанева, Кремена Цанкова, Росица Тодорова, Доника Кирова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: