Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Книга за Докторския паметник бе представена в Музея по история на медицината
Автор: Екип Varna24.bg 13:41 / 31.05.2023Коментари (0)890
©
Книга, разказваща за първия в света паметник, посветен на лекари-доброволци във войната, бе представена в Музея по история на медицината към Медицински университет – Варна.

Проф. Нина Дюлгерова, която е сред авторите на "Докторският паметник в София. Изследвания и документи“, се срещна с бъдещи военни лекари, както и с читатели, за които темата представлява интерес, научи Varna24.bg. Книгата е първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента. Тя запълва отсъствието на документи в българските архиви по темата и създава една цялостна картина на историческата памет за монумента. В нея са поместени и нови изследвания за това как е изграден той в центъра на София. Представена е и малко познатата биография на автора на паметника – архитект Антонин Томишка.

Историографският труд съдържа списък с имената на всички, които са изписани върху монумента – 531 имена на загинали лекари, медицински сестри и санитари. Поместени са и списъците на събираните доброволни пожертвования, както и документи от Руския държавен военноисторически архив за изграждането на паметника.

Автори на книгата са учените историци Елена Бугарчева, проф. Нина Дюлгерова, д-р Радосвета Кирова, д-р Радослав Симеонов и изкуствоведката проф. Благовеста Иванова.

Изданието е резултат от колективния труд на историци, изкуствоведи, архитекти и дипломати, подчерта проф. Дюлгерова. Съвместната ни работа показа какво е да работиш в екип за едно наистина значимо дело и резултатът се дължи на проучванията и логистичната дейност на български и руски историци, изкуствоведи, военни и дипломати, каза още историкът.

Паметникът е скулптурен шедьовър на архитектурното изкуство и е бил единственият по рода си паметник в света съвсем доскоро. Представлява пресечена пирамида, която води началото си още от древен Египет. Едва през 2018 г. в Канада е изграден подобен монумент. Вторият паметник, посветен на медиците-доброволци, участвали в Руско-турската освободителна война, е бил построен в Кавказ, но е унищожен от турски войски в края на Първата световна война.

Докторският паметник в София е построен благодарение на доброволните средства, събрани от оцелелите участници във Руско-турската освободителна война, и е уникален с това, че почита паметта на медиците, загинали по време на военните действия. Тържественият монумент е част от нашата история вече 145 години.

Бъдещите военни лекари проявиха интерес по време на последващата дискусия в допълващата историческа атмосфера на експозиционната зала в Музея по история на медицината в морската столица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: