"Книги за смет" пристига във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:20 / 26.05.2022
1335
Десетото юбилейно издание на "Книги за смет“ пристига във Варна на 28 май, събота. Една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която едновременно поощрява рециклирането и четенето, ще отбележи 10 години от своето първо издание с националното турне в 15 града. 

Организаторите ще очакват всички желаещи на паркинга на Kaufland Варна на ул. "Девня“ 24 тази събота между 10 и 13 часа. Добре познатият регламент на "Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. 

Kaufland България е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. В резултат на партньорството с търговската верига инициативата непрекъснато разширява обхвата си. След като миналата година тя се състоя в девет града, за своя десети рожден ден "Книги за смет“ ще посети общо 15. Сред тях има такива, в които кампанията ще гостува за първи път тази година - Видин, Карлово, Силистра, Хасково и Петрич. 

Юбилейното издание на "Книги за смет“ ще се състои в два етапа през май и юни. Първият започна през миналия уикенд с гостувания във Видин и Карлово. Освен във Варна, предстои "Книги за смет“ да гостува още в Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Вторият етап е планиран да бъде през септември в София, Пловдив, Бургас и други градове, като повече подробности за есенните събития ще бъдат обявени допълнително. 

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в "Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди. 

Каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на "Книги за смет“, е част от дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Като част от Schwarz Group в България компанията прилага RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка. 

Други дългогодишни партньори на инициативата са Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства. Традиционен партньор на събитието е "ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък. От първото издание на "Книги за смет“ досега са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).