Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кой бележит варненец е удостоен с орден "Кирил и Методий"
Автор: Димитър Щерев 08:07 / 12.03.2024Коментари (0)1541
© Varna24.bg
Инокентий Софийски - български духовник, архимандрит на Българската православна църква, е един от малцината бележити варненци, удостоен с орден "Кирил и Методий“. През социализма орденът е даван "за дейност в областта на науката, просветата и културата и за големи заслуги за възпитанието на българския народ“.

Духовникът е роден е 1 юни 1882 година във Варна със светското име Илия Петров Софийски. Бил е протосингел на Старозагорската митрополия. От август 1910 година е ректор на новооткритото свещеническо училище в Бачковския манастир. На 26 ноември 1910 година е ръкоположен за йеромонах от Старозагорския Митрополит Методий. От септември 1911 година става възпитател и учител в Цариградската духовна семинария. След закриването на семинарията от 1913 до 1914 година е управляващ Мелнишката епархия. На 6 декември 1914 година е произведен в архимандритско достойнство в София от митрополит Борис Охридски. В 1914 – 1921 година е протосингел на Маронийската епархия, след което за втори път е протосингел на Старозагорската митрополия до 1922 година.

От април 1923 година е назначен за епархийски проповедник и ревизор на Варненската митрополия до назначаването му за протосингел. От 1924 до 1926 година е протосингел на Варненската митроплия.

Събира археологически, етнографски и библиографски ценности, стари документи, има голяма сбирка от ценни възрожденски икони. Предава безвъзмездно всичко, което притежава на музеи и библиотеки. Автор е на стотици статии в местния и централния печат, в "Известия на Варненското археологическо дружество“, "Военноисторически сборник“ и др. За неговите граждански заслуги и приноса му към музейното дело, той е удостоен с високото отличие орден – "Кирил и Методий“.

През октомври 2013 година във Варна е открита паметна плоча на архимандрит Инокентий Софийски, разположена на фасадната стена на родната му къща на улица "Райко Жинзифов“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: