Кой бележит варненец е удостоен с орден "Кирил и Методий"

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:07 / 12.03.2024
1566
Инокентий Софийски - български духовник, архимандрит на Българската православна църква, е един от малцината бележити варненци, удостоен с орден "Кирил и Методий“. През социализма орденът е даван "за дейност в областта на науката, просветата и културата и за големи заслуги за възпитанието на българския народ“.

Духовникът е роден е 1 юни 1882 година във Варна със светското име Илия Петров Софийски. Бил е протосингел на Старозагорската митрополия. От август 1910 година е ректор на новооткритото свещеническо училище в Бачковския манастир. На 26 ноември 1910 година е ръкоположен за йеромонах от Старозагорския Митрополит Методий. От септември 1911 година става възпитател и учител в Цариградската духовна семинария. След закриването на семинарията от 1913 до 1914 година е управляващ Мелнишката епархия. На 6 декември 1914 година е произведен в архимандритско достойнство в София от митрополит Борис Охридски. В 1914 – 1921 година е протосингел на Маронийската епархия, след което за втори път е протосингел на Старозагорската митрополия до 1922 година.

От април 1923 година е назначен за епархийски проповедник и ревизор на Варненската митрополия до назначаването му за протосингел. От 1924 до 1926 година е протосингел на Варненската митроплия.

Събира археологически, етнографски и библиографски ценности, стари документи, има голяма сбирка от ценни възрожденски икони. Предава безвъзмездно всичко, което притежава на музеи и библиотеки. Автор е на стотици статии в местния и централния печат, в "Известия на Варненското археологическо дружество“, "Военноисторически сборник“ и др. За неговите граждански заслуги и приноса му към музейното дело, той е удостоен с високото отличие орден – "Кирил и Методий“.

През октомври 2013 година във Варна е открита паметна плоча на архимандрит Инокентий Софийски, разположена на фасадната стена на родната му къща на улица "Райко Жинзифов“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).