Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кой кой е в новия Общински съвет на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:11 / 02.11.2011Коментари (3)6121
© Varna24.bg
Този петък новите общински съветници ще положат клетва. С ръка на сърце ще обещаят да защитават интересите на варненци.

Направихме опит да ви представим избраниците в аванс - както старите муцуни, така и новите попълнения.
Ще успеят ли 51-те да работят само и единствено в интерес на града, ще гледаме в следващите четири години.
Оценката за работата неизменно ще дойде след следващите местни избори.

ГЕРБ: Шиваров и Софрониева излизат от сянката

Групата на ГЕРБ в местния парламент е най-голяма и в нея изобилства както от стари познайници, така и от нови политически звезди, а някои от лицата могат да попаднат и в двете категории. Водачът на листата на управляващите Николай Апостолов вероятно ще се озове отново на председателския пост на местния парламент, който зае през предния мандат след "преврата", последвал политическия арест на лидера на социалистите Борислав Гуцанов. Поради факта, че повечето сесии в последните година и половина се оказаха провалени и завършваха с бягство на съветниците от залата, трудно можем да кажем, че точно той ще е най-добрият избор за поста. Но пък май няма никого другиго, който да желае да е "пръв сред равни". Самата първа сесия ще бъде открита от най-възрастния съветник, Николай Стоянов, също от ГЕРБ, който някога беше начело на местния парламент, но като представител на СДС в периода 1995-1999 г.

С интерес се очаква дейността в съвета на бившата му юристка Валентина Софрониева и на бизнесмена Марио Шиваров. Те също бяха "довени" в общината от промяната на мнозинството и се сочат като едни от най-дейните хора на ГЕРБ, макар и в сянка. Сега излизат на светло и се очаква вече открито и отговорно да застанат зад идеите си, за които до момента само се шушукаше по коридорите на властта. Друга интересна двойка са тружениците на културната реформа Славчо Славов и Даниела Димова, изнесли на плещите си непопулярното сливане на операта и театъра в ТМПЦ. Общото между тях е и че началото на участието им в политиката започва от НДСВ. Втори пореден мандат за ГЕРБ в съвета ще прекарат шефът на "Хидрострой" Николай Пашов, синът на шефката на борда на общинската фирма "Пазари" Лилия Христова - Павел Христов, и Иван Луков. Последният обаче може да е съветник за малко, защото се говори, че ще става районен кмет на "Аспарухово".

Макар и дълго да отричаше , мениджърът на грандхотел "Варна" Иван Портних очевидно е една от големите политически надежди на ГЕРБ. Това се доказва както от факта, че беше предложен като вариант за кандидат-кмет, така и от втората му позиция в листата. Според някои обаче зала "Пленарна" бързо ще се окаже тясна за възможностите на топмениджъра и той ще заеме някой важен пост или в местната, или в държавната администрация. Останалите петима съветници на управляващите ще трябва тепърва да защитават позицията си на нещо повече от фигуранти в местния парламент.

БСП: Подготвени за управление, твърди в опозиция

Повечето от съветниците на БСП имат сериозен и политически, и професионален опит, но можем да сме сигурни, че най-вероятно никой от тях няма да получи място като председател на комисия в местния парламент. Така "Отборът на промяната", както го нарече по време на кампанията местният лидер на социалистите Борислав Гуцанов, ще остане в опозиция, която със сигурност ще "изпоти" максимално управляващите не само заради компетентността си, но и с добрата си работа в екип. Зад предишния председател на местния парламент се подреждат много "бивши", при това по обща оценка доста успешни в работата си представители на БСП на различни ръководни места в общинската власт. Едва ли някой може да отрече добрата работа, свършена от проф. Анелия Клисарова и доц. Лидия Петкова като председателки съответно на здравната и на социалната комисия на местния парламент. Пламен Градинаров и Йорданка Юнакова преди четири години станаха районни кметове след директен мажоритарен вот и май само промяната в изборния закон е пречката да не защитят досегашните си позиции. С опит на районен кмет, а и на дългогодишен общински съветник е и Аврам Тодоров. Димитър Чутурков също е бил член на местния парламент, управлявал е и "Общинска охранителна фирма", така че много добре познава проблемите на търговските дружества, собственост на общината.

Новото лице на БСП в съвета е Светлана Такева, позната много добре от работата си като телевизионен репортер, с танците си в "Байландо", но също и със способностите си на организатор на поредица от граждански и политически акции на Младежкото обединение на партията.

ДПС: Трима съветници за начало и много неизвестни

С добро или с лошо, д-р Янко Станев си е извоювал име на истинска легенда във варненската политика и ако по някаква случайност не беше намерил място в новия Общински съвет, това щеше да е не по-малка новина от преизбирането на Кирил Йорданов като представител на ГЕРБ. Някогашният лидер на СДС във Варна в ролята си на общински председател на ДПС има невероятната способност на привлича към себе си нови и нови съветници. Така че макар групата на ДПС да започва мандата само с трима съветници, не е ясно колко още ще се присъединят към нея до края му. Повечето запознати със задкулисния живот на общината са убедени, че Янко Станев няма да загуби влиянието си в редица дейности, най-важната от които са финансите. В политическо отношение пък остава неизвестно дали ДПС ще е с мнозинството или с опозицията. Сред оформилия се десен съюз има сили, които твърдо заявяват, че ще го напуснат, ако ГЕРБ подадат ръка на д-р Станев. Не е ясно обаче дали управляващите могат да си позволят да го обърнат срещу себе си. И не само заради политиката.

Съветник от ДПС и този път ще е преподавателката от ТУ доц. Медиха Хамза, която не е от най-приказливите съветници, но пък винаги се изказва аргументирано. Новото лице в групата е д-р Людмил Цветков, бивш зам.-кмет от времето на Христо Кирчев.

"Нашият град": Неделчо води двама нови "граждани"

Без излишни приказки, политически жестове и колебания "Нашият град" заяви мястото си в следващия Общински съвет - вдясно и (естествено) в мнозинството. Този път обаче приносът за формиране на последното от партията на Неделчо Михайлов е значително по-скромен, отколкото в предния мандат, когато имаше двойно повече съветници. На всичко отгоре, предложенията от "Нашият град" ще минават по-трудно заради политическите дрязги на лидера й с двама конкуренти за влияние в съвета - Веселин Марешки и Добромир Джиков. Михайлов и бившият владиславовски кмет бяха съратници, но прекалената амбиция на последния да става кмет ги доведе до раздор. Разликата е и в самите лица, които води след себе си телевизионният водещ, пробил в местната политика като независим. Д-р Иван Иванов досега беше управител на ДКЦ "Св. Клементина" и е смятан за най-пробивния от всички мениджъри на общински здравни заведения. Таня Парушева пък беше обявена за жена предприемач на годината за реализирани мащабни инвестиционни проекти. Източници от общината предричат , че Михайлов може да намери място в администрацията на Кирил Йорданов и неговото място ще заеме следващият в листата, доскорошният шеф на архитектурната комисия към съвета Владимир Тонев.

Самотният лейбърист

Отново самотен и готов за договорки ще остане и в този Общински съвет представителят на партия "Обединен блок на труда", която приши към името си и продължението Български лейбърсти. Последното явно предполага, че Мутафов би трябвало да брани интересите на работническата класа, която през последните години обаче се загуби някъде по пътя на реформаторското управление на държавата.

Резултатът на ОБТ на тези избори е крачка назад, тъй като в преходните местни парламенти партията прекрачи сесийната зала с двама представители. В предходния мандат Мутафов много бързо остана сам, след като Димо Стоев, който сега се яви на избори като кандидат за кмет на формацията на Яне Янев - РЗС, се присъедини към групата на ГЕРБ.
Мутафов вече демонстрира лоялността си към ГЕРБ, като още след първия тур подкрепи победителите на местния вот и подписа споразумението за ново мнозинство в Общинския съвет, където освен с хората на Павел Димитров ще работи със сините, коалиция "Варна утре", "Нашият град" и "Свободен избор - Екогласност".

Рекордьор по мълчание отново в съвета

Към третия си мандат като общински съветник, без на практика да е свършил нещо съществено, вече гледа и Ради Радев, представителят на "Свободен избор". За Радев колегите му в предните два мандата нямат особени коментари. Подсмихват се многозначително и махат с ръка на въпроса.
Самият той може да се похвали с титлата рекордьор по мълчание, макар че, ако трябва да се гледа честно, има и други, още "по-неми" от него в досегашните съвети.
Компания в следващите четири години ще му прави колегата му Христо Атанасов, който ще е с премиера на общинската сцена. Вероятно заради това малко се знае за него в публичното пространство. Информацията, до която "Народно дело" стигна, е доста оскъдна. Имал фирма за юридически консултации и регистрации. Дали и той ще е от мълчаливците в новия Общински съвет, тепърва ще стане ясно.
Ясно е вече обаче, че двамата направиха своя избор веднага след вота и още незаклели се да защитават интересите на варненци, влязоха в мнозинството, организирано от ГЕРБ и Кирил Йорданов.

"Варна утре" - четири в едно

След няколко неуспешни опита за пробив в местната власт лидерът на ВМРО Костадин Костадинов за първи път ще влезе в пленарната зала на местния парламент. Като кандидат за кмет той успя да привлече мажоритарен вот към себе си, който обаче рискува много бързо да загуби. Първата крачка вече е направена - обединението в мнозинство, което веднага след първия тур застана като един зад Кирил Йорданов.
В групата на коалицията влизат още Христо Христов, който е бил заместник-кмет на район "Одесос" и е представител на "Новото време", и Красен Кралев.

В квартета с най-голям опит в общинските дела е Снежана Донева, която досега беше заместник-председател на Общинския съвет, само че като квота на "Свободен избор". Сега тя играе като човек на Българска нова демокрация с председател бившия министър на НДСВ Николай Свинаров. Член на националното ръководство на формацията е Борислав Ралчев.

Илия Кафалийски е познато лице в местното управление. Бил е общински съветник от листата на Веселин Данов. Беше и кандидат за кмет на предните местни избори. По настоящем в четворката на "Варна утре" е представителят на "Гергьовден".

Сините - мениджър, доктор и инженер

Шефът на "Златни пясъци" Николай Недков освен мениджърските си качества вече ще трябва да демонстрира и такива в политическите битки. Дали първият му мандат като общински съветник ще му отбележи червени точки в биографията, ще стане ясно в следващите четири години. Засега е ясно, че след като беше един от най-върлите противници на Кирил Йорданов в предизборната битка, сега ще му се налага да вдига ръка на предложенията, направени от него, тъй като от раз се включи в мнозинството на победителите от ГЕРБ, чийто кмет всъщност ще е Йорданов.
С втори мандат може да се похвали вече д-р Ивайло Митковски, известен ортопед и върл привърженик на тъмносинята идея в лицето на партия ДСБ. Новото лице в синята група, която поне на този етап се приши към хората на Бойко Борисов, е Желез Железов, представител на СДС. Той е инженер.

"Атака" с нови лица

Нови лица са и двамата представители на партия "Атака", които ще редят общински дела в местния парламент. Водачът на листата на Волен Сидеров - Димитър Карбов, остава депутат, което автоматично означава, че третият в списъка с кандидат-съветници ще положи клетва в петък.
Станислав Темелков е с висше икономическо образование счетоводство и контрол. Трупал стаж във финансови отдели на частни фирми.

Миглен Тодоров вече е работил за "Атака". Юрист по професия, той е представлявал партията в Районната избирателна комисия на парламентарните избори през 2009 г.
Тандемът влезе в споразумение за обща работа с колегите си от "Промяна за Варна" и листата на Добромир Джиков

Джиков с отбор от двама

Въпреки мощната подкрепа на висши червени функционери, която на практика разцепи допълнително вота на БСП, досегашният районен кмет на "Владиславово" Добромир Джиков успя да вкара трима съветници с листата на "Българска партия" .Според задкулисните договорки, които в момента текат на варненския политически фронт, Джиков ще се опита да запази мястото си в кметството в крайния квартал. Дали ще успее да събере мнозинство, което да го подкрепи в съвета, ще видим съвсем скоро, още повече че според запознати ГЕРБ, със самочувствието на победители и обединители, не искали да отстъпят нито един район. Техни хора вече загрявали на старта за кметските кабинети.
Хората на Джиков в съвета, както ще ги наричат в следващите четири години, са икономистката Галина Крайчева, която през последните двайсет години е работила в сферата на енергетиката, и Пламен Георгиев, завършил Военна академия. Занимава се с частен бизнес като свободен консултант по публична администрация и социални дейности.

Нежна тройка ще представлява Марешки

И трите дами, които ще представляват Веселин Марешки в новия Общински съвет, вече имат опит в процедурните хватки в залата. В предния мандат те неизменно слушаха решението на шефа си. Бяха в залата, когато трябваше, и напускаха, когато трябваше. Цветелина Тънмазова има опит и като председател на постоянна комисия. В началото на мандата през 2007 г. на нея се падна да понесе кръста на един от най-тежките и скандални ресори - собственост и стопанство.
Дилбер Вейсалова пък всички помнят като най-стилната дама в предния съвет. Въпреки че рядко и дори никога не се е изказвала в зала, уважението на колегите от мъжката част неизменно си личеше по обърнатите погледи след нея.
Гергана Славова остана в историята на Общинския съвет като най-младия съветник в предния мандат. Въпреки годините си тя е председател на ПП "Либерален алианс", чиято листа за съветници застана зад Марешки в настоящата изборна битка. Славова бързо изигра ролята си на съветник и напусна съвета малко след началото на неговия мандат през 2007 г. Така повтори опита на шефа си Марешки, който пък в по-предния парламент също хвърли оставка и се отказа от общинските дела.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С ръка на сърце ще защитават интересите СИ !
Aнонимен
на 02.11.2011 г.
0
 
 
Такева е на DJ Дамян бившатал
Aнонимен
на 02.11.2011 г.
0
 
 
тая такева не се е занимавала само с изброените по горе неща.и в телевизията го е раздавала танцъорка и други неща. какъв политик ще е незнам.кога стана голямата работа и се нареди на опашката. от всеки политик не става...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: