Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кои са астрономическите събития на годината във Варненската обсерватория
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 07.03.2017Коментари (0)840
©
Пророчества за края на света има десетки. Слава Богу и пророчеството за сблъсък на опасната ледена комета, която мина около земята през миналата седмица не се сбъдна. Това каза Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник" - Варна в сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град". 

"Редовно минават комети, нямаме никакви съмнения и опасения, че ще се сблъскаме с опасно тяло. Да, наблюдавахме кометата. Хората могат да бъдат спокойни, ако има някаква заплаха, те ще бъдат предупредени. Предстои ни 43-та национална астрономическа конференция, на която нашите млади любители-астрономи ще докладват какво са наблюдавали. Създаден е отдел, който се занимава с наблюдение на опасни астероиди, които са в околността на земята. Няма опасност засега.

Пълното слънчево затъмнение е най-голямото астрономическо събитие за 2017 година. Ще може да се наблюдава от САЩ през лятото, на 21 август. От България много астрономи ще отидат там на място да го наблюдават. Всеки, който желае и има възможност, може да организира пътуване. 2 мин. и 40 секунди ще бъде то, ще се вижда най-добре от щата Кантъки" - допълни още директорът на обсерваторията.

По нейни думи, на 7 август ще се наблюдава частично лунно затъмнение. Не толкова атрактивно като пълното, но ще е интересно. "Метеорните потоци са зрелищни. Около 150 метеора на час ще падат от Персеидите. Ще видим Джеменидите - на 13 срещу 14 декември. Ще има комета в началото на април. Ще се наблюдава с бинокъл. Атрактивна е, яркостта и ще достигне 5-та звездна величина. Всяка година има слънчево и лунни затъмнения. Могат да не преминат през обитаема част от планетата. Затъмненията се гледат със специални очила, които предпазват очите. Не се гледат през телескоп в никакъв случай, освен ако не е със специален филтър. Ние в обсерваторията имаме такъв. В България през 2081 година ще се наблюдава следващото пълно слънчево затъмнение.

Много са събитията, които съпътстват календара на обсерваторията през тази година. Сред акцентите от първата половина на годината са: още преди да се обяви откриването на 7-те нови трансуранови планети, ние отбелязахме с публична лекция на д-р Божурова 25 годишнината от началото на изследването на извънслънчевите планети. Предстои Националната астрономическа конференция. Ние сме домакини за 43 път. Младите любители астрономи са много активни и амбицирани. Цяла година работят - докторанти, студенти, университетски преподаватели оповестяват своите открития и наблюдения. Конференцията е част от "Варна - европейска младежка столица".

Предстои Младежкият областен фестивал "Науката чрез изкуство". Младите хора ще покажат по интересен и атрактивен начин своите научни постижения. На 1 юни науката ще прерасне в изкуство. Ще има танц на елементарните частици и планетите, работилница за планети и звезди, рецитация на авторски произведения на научна тема. Децата ще покажат чрез изкуството "Как виждам госпожата по физика в клас", "Как искам да се преподава в час по физика и астрономия". Ще има изложба на рисунки на научни теми. Хората от страната питат: "А за нас няма ли да има такъв празник?". Тази година ще е на местно ниво. Ще има гости от ЦЕРН.

Представители на школа към обсерваторията ще ни представят със знанията и уменията си по астрономия в страната и по света. Имаме бронзови медали и грамоти. Имаме 14 класирани ученици за национални кръг на олимпиадата по астрономия. Кръжочници ще участват и в конкурсите на НАСА за космически колонии. Искаме да се представим на високо ниво. Имаме 6 проекта в международния конкурс "Одисей". Надяваме се на успех. Предвиждаме за Великден конкурс за космически яйца. Участват малките ученици от 2 до 8 клас. Рисуват яйцата като космически тела, извънземни и др." - каза още Свежина Димитрова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: