Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Колежът по туризъм към ИУ - Варна чества 45-годишен юбилей
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 26.10.2009Коментари (0)2515
© Varna24.bg
Колежът по туризъм - Варна към Икономически университет - Варна чества 45 години от своето създаване. Колежът е приемник на Института по международен туризъм „Иван Вазов", първото в страната висше училище за подготовка на кадри в областта на туризма, получило широко признание и гражданственост като ИМТ.

С Постановление на МС № 16 от 27 януари 1997 г. Полувисшият институт по туризъм се преобразува в Колеж по туризъм - Варна като самостоятелна структура, интегрирана методически към Икономически университет - Варна, а от 1999 г. колежът става основно звено на университета.

Историята на Колежа по туризъм - Варна е история на създаване на традиции, натрупване на професионален опит и инвестиции в иновации.

Колежът по туризъм-Варна е първи не само в България, но и един от първите в Европа. Създателите му, сред които се открояват Димитър Грозев - неговият първи директор, специалист от практиката с богат опит в областта на туризма и утвърдените учени от Икономически унивеситет-Варна (тогава Висш институт за народно стопанство „Д. Благоев") проф. Димитър Георгиев, проф. Неделчо Енев, доц. Елена Атанасова и др. залагат в учебните планове и програми водещите в Европа методики за обучение на кадри за туристическата индустрия. Проучени са и са адаптирани планове и програми за обучение по туризъм на швейцарски, френски и немски колежи. Още със своето създаване Колежът по туризъм - Варна е част от Европейското образователно пространство.

В своята 45-годишна история колежът е подготвил 8138 специалисти в редовна и 3218 в задочна форма на обучение или общо 11 356. Те и днес са гръбнакът на българския туризъм и заемат ключови позиции като оперативни мениджъри и изпълнителски кадри. В колежа са се обучавали и 125 чуждестранни специалисти от 18 страни.

Завършилите колежа получават диплома за „професионален бакалавър по туризъм", отговаряща на европейските стандарти за висше образование - 3 години обучение, минимум 180 кредита. След получаване на образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър" желаещите могат да продължат своето обучение в образователно квалификационна степен „магистър" по професионално направление „Туризъм".

Понастоящем в колежа се осъществява обучение на кадри за туристическата индустрия по три специалности: „Мениджмънт на туризма", „Мениджмънт на свободното време" и „Мениджмънт на хотели и ресторанти". Специалност „Мениджмънт на свободното време" е нова, разкрита е през 2007г. на основата на съществуващ 7 години учебен профил към специалността „Мениджмънт на туризма", като резултат от нарасналата потребност от специалисти за индустрията на свободното време и съвместната работа с университета в Оксфорд-Брукс, Великобритания.

Събитията, посветени на годишнината от създаването на колежа, ще се проведат на 30 октомври 2009 г. във Фестивален и конгресен център - Варна, с неговата подкрепа и участие. Те включват тържествено събрание и Международна научно-практическа конференция „Туризмът и устойчивото развитие на обществото".

С доклади в конференцията ще вземат участие 52 учени и специалисти в областта на туризма от страната и чужбина, представители на утвърдени образователни институции като Икономически университет-Варна, Стопанска академия "Д.Ценов"-Свищов, Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий", Югозападен университет „Неофит Рилски" - Благоевград, Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Колеж по туризъм - Бургас, университети и колежи от Полша, Чехия, Румъния Азербайджан.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: