Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Комедия, музика и танци в днешната програма на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 08.06.2013Коментари (0)1559
©
Няколко са спектаклите, които днешната програма на фестивала "Варненско лято" предлага на ценителите. Най-мащабното театрално събитие у нас продължава с две представления на "Господин Балкански" - днес и утре от 19 часа на основната сцена на театъра.

"Господин Балкански" на Младежки театър "Николай Бинев" е театрален вариант на прочутия литературен герой Бай Ганьо. В средата на 80-те писателят Георги Данаилов драматизира фейлетоните на Алеко Константинов в пиеса и оттогава насам тя не спира да шества по сцените. Постановката на Бина Харалампиева интерпретира темата за "байганьовщината" през призмата на актуалната действителност. Този път г-н Блакански се явява като съвременен български политик в една безспирна комедия на характерите и нравите. Известният от екрана Герасим Георгиев - Геро не отстъпва на историческото изпълнение на Георги Калоянчев, превърнало се в мяра за този персонаж. Доказателство за това е и номинацията за "Аскеер" 2013, която Геро получи за главната си роля. На сцената ще му партнират Бойко Кръстанов, Светослав Добрев, Вежен Велчовски, Стефан Мавродиев, Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Мариана Миланова, Лилия Гелева, Пепа Николова и Стефан Германов.

След американския, и британският посланик ще уважи с присъствие фестивалната програма на "Варненско лято". Джонатан Алън се очаква сред публиката на сцена "Филиал", където от 19 часа ще се играе спектакълът от Обединеното кралство "Празна история". Проектът е на Forced Entertainment и като влакче на ужасите "Празна история" повежда зрителя сред останки на съвременната култура по следите на двама комиксови герои, попаднали в беда. Страховити градски пейзажи, обири, престрелки, нашествия на насекоми... Криейки се в хладилни камери, спейки в обитавани от духове хотели, изгубени в пустошта, в съмнителни и потайни лунапаркове, двамата пътуват към сърцето на дълбоката нощ, в която не се виждат никакви звезди.

Паралелната програма на театралния фест предлага и документален филм. "Мечтата на Вагнер" ще бъде прожектиран във Фестивалния и конгресен център в 16 часа. Един от най-добрите световни режисьори - Робер Льопаж, обединява сили с Метрополитън Опера в Ню Йорк за един от най-значимите й проекти в историята - постановката на монументалната творба на Рихард Вагнер "Пръстенът на Нибелунга". "Мечтата на Вагнер" проследява 6-годишния работен процес на Льопаж, в който участва световни оперни звезди като Дебора Войт, Йонас Кауфман, Брин Терфел и др. Един филм, който ще предизвика интерес сред почитателите на операта, театъра и киното.

С прожекцията на филма, "Варненско лято", в партньорство със So Independent Film Festival, се присъединява към световното честване на 200-годишнината на великия композитор.

Почитателите на танцовите представления също няма да бъдат разочаровани. В "Monocrossing" героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства в търсене на онова, което ще им помогне да изпълнят личната си мисия. Изпълнителите са в непрекъснато взаимодействие с мултимедийна среда, която реагира на техните движения и гради пъзел на пътешествието до крайната им цел. Танцовата компания "Derida Dance" работи за отваряне на българското културно пространство като привлича артисти от Европа и Азия за съвместни проекти. В "Monocrossing" тя обединява усилия с Централно-европейския танцов център в Будапеща и представя Джингън Лий от Южна Корея и Мариан Харгитай, номинирана за най-добър изпълнител на Унгария за 2012 г.

"Monocrossing" е част от програмата Showcase и ще се играе от 21 часа в Художествената галерия.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: