Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Коментират най-застрашаващите заплахи от климатичните промени във Варна
Автор: Пламена Николова 10:06 / 28.06.2022Коментари (1)5762
© Фейсбук
На 30 юни  от 15 часа в зала Варна ще се проведе експертна консултация по инвестиционна мярка "Превантивна система за наблюдение и контрол на негативните геодинамични процеси вследствие на интензивни валежи, като мярка за адаптация към климатичните промени“.

Целта на срещата е екипът на проекта от администрацията на община Варна да сподели и обсъди с експертната общност на града идеята за инвестиционна мярка, която ще се финансира още тази година, както и да се обсъдят конкретните идеи и се съберат експертни мнения за детайлите на нейната реализация и възможности за прилагането й и на други места.

Ще бъде представен начина, по който се стига до тази идея, анализа за нейната осъществимост и адекватност, както и конкретните инвестиционни дейности.

Община Варна е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма "Опазване на околната среда и климатичните промени“  на Европейското икономическо пространство(ЕИП). Фокусът на проекта е адаптация към климатичните промени в градска среда и е в изпълнение на Националната стратегия за адаптация към климатичните промени. В нея за тези осем града на базата на научна информация и анализи са идентифицирани като основни заплахи ефектът на градския топлинен остров, улични наводнения в резултат на обилни валежи, последвани от недостиг на вода поради суша, както и градски свлачища, които се активират в резултат на обилни валежи.

Всяка от общините след запознаване с чуждия опит и посещение в Норвегия направи анализ на заплахите от климатичните промени на местно ниво и на общинските политики като използва специално разработена за целта методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община идентифицира подходяща инвестиционна мярка, която се финансира в рамките на същия проект и осъществяването й ще започне още през настоящата година.

За община Варна най-застрашаващата заплаха от климатичните промени в градска среда са интензивните и неравномерни извалявания и последствията от тях.

Затова и проектният екип на общинската администрация с помощта на експертите и консултантите  на Националния доверителен екофонд и Западно-Норвежкия изследователски институт предлага за реализация пилотен проект, който да може да се възпроизведе веднага и на други места в града. Ключовите критерии за избор на мярката са тя да предпазва от рисковете на конкретните заплахи, да е иновативна, да е осъществима и да е необходимо и постижимо нейното прилагане и на други места в града, а и в други градове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.06.2022 г.
0
 
 
Един бивш градски архитект, пенсионер, го каза: Варна се застрои и бетонира, всичката дъждовна вода отива на улиците и шахтите не са в състояние да я поемат. Не така е било на времето, когато е имало къщи и дворове. Водата от къщите попивала в дворовете и не натоварвала уличните отводнителни шахти, които са били проектирани за онова време.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: