Комисията по култура утвърди носителите на награди "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:20 / 28.04.2016
693
Общинските съветници от постоянната комисия "Култура и духовно развитие" одобриха удостоените с наградата "Варна" в областта на културата. Журито определи номинираните на свое заседание на 25 април.

Голямата награда е за проф. Стоимен Иванов Стоилов - за монументалните живописни творби, създадени през 2015 г. в класическото фоайе на Икономически университет - Варна.

В категорията "Литература" отличията са за Николай Маринов Савов - за издадената му книга с разкази "Любов", и за Международната творческа организация "Славянска литературна и артистична академия" - за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

За налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис Георги Йорданов Георгиев триумфира в раздела "Изобразителни изкуства".

В категорията "Театър" номинацията заслужен приз получава екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - (ТМПЦ - Варна) - за 95-ти юбилеен творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт.

Женски народен хор "Цветница" с диригент Атанас Илиев спечели в категория "Музика" за популяризиране на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

За "Опера" №1 е хорът при Държавна опера към ТМПЦ - Варна, с диригент Стефан Бояджиев - за участие в рамките на "Опера в летния театър" - Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

В раздела "Архитектура" ще бъде присъдена колективна награда за Икономическия университет за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на висшето учебно заведение.

В категорията "Журналистика" признание получиха Наско Якимов Димитров - за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, за съхраняването и популяризирането на художествена литература, както и Николай Николов Увалиев - за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронното издание E библиотека "Паметта на българите".

В разделите "Танц" и "Кино" няма наградени.

Очаква се окончателното решение на Общинския съвет.

Наградите "Варна" по традиция се връчват в навечерието на 24 май.

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).