Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Концертът "Пътят на един варненец до Концертгебау" предстои във ФКЦ
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 29.11.2017Коментари (0)1761
©
Концертът "Пътят на един варненец до Концертгебау",в който главен герой е 28-годишният тромпетист Мирослав Петков, ще е голямо събитие за младите публики и за почитателите на свободната музика във Варна.  

На 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център със свободен вход за всички, варненци могат да споделят преживяването, осигурено в предколедните дни от организаторите от Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна. Концертът е част от извънсезонната програма на ММФ "Варненско лято" и от инициативата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Заедно с Мирослав на сцената ще излязат неговите колеги и приятели от джаз подиумите на Европа - пианистът Димитър Бодуров - арт директор на проекта, Михаил Иванов, контрабас, и

Борислав Петров, барабани. Ще свирят Струнен оркестър и солисти от НУИ "Добри Христов" с диригент Страцимир Павлов. Концертът ще смеси музика и мултимедийна визия, създадена от Стефан Щерев, в един емоционален разказ за пътуването на младия варненец към европейските сцени. Музикалното пътешествие ще преведе публиката през класическата музика, фолклора и джаза, следвайки автентичната история на един от най-младите тромпетисти със световна кариера.

Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна. На 14 години изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст проявява интерес към класическата музика, джаза и фолклора. 

След дипломирането си през 2007 г. Мирослав Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в периода 2008 - 2013 г., младият изпълнител печели успех с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от международни конкурси за тромпет, сред които Международния конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международния конкурс Citta di Porcia (Италия), Международния конкурс за духови инструменти Jeju (Южна Корея) и Международния конкурс за тромпет Yamaha в Германия. 

На 24 години Петков е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и участва в журито на международни конкурси. 

Освен в изпълнението на класическа музика, Петков продължава да изследва възможностите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в различни джаз, фолклорни и кросовър проекти. Редовно участва в музикални фестивали с изявени изпълнители от Балканите и Норвегия. През 2012 г. записва компактдиск с популярната джаз група "D-Jazz". Няколко години Петков e водач на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и редовно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа. 

Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. Повече за пътя на Мирослав Петков в музиката можете да откриете в сайта му: http://miroslavpetkov.com 

Димитър Бодуров е джаз пианист и композитор, роден във Варна. След като завършва музикалното училище в града, той продължава обучението си в Консерваторията в София. От 2000 г. живее и работи в Холандия, където получава бакалавърска и магистърска степен по джаз пиано, както и бакалавърска степен по Композиция в Академията Codarts, Ротердам.

Участва в проекти с широк жанров спектър - както базирани на български фолклор и джаз, така и съвременна опера и електроника. Като пианист е лауреат на няколко конкурса в Холандия, Швейцария и Франция. Има издадени редица албуми на компакт диск за холандски и норвежки лейбъли, но също така и през собствения си лейбъл Optomusic. Концертира в Европа, Ирландия, Македония, Израел и България. Като композитор е автор на предимно камерни творби, някои от които специално създадени за фестивала Gergiev, Ротердам, за танцовия състав LeineRoebana, Амстердам, за фестивала Operadagen, Ротердам. Димитър Бодуров подкрепя смелите идеи, колаборациите между музиканти, артисти от други изкуства и хора-иноватори. Създател на варненския фестивал Radar. 

Михаил Иванов живее и работи в Амстердам, Холандия. Започва да свири на контрабас на 17 години. През май 2006 г. завършва Джаз отдела на Амстердамската консерватория. Оттогава насам е активен както на холандска, така и на българска сцена. Свири с Димитър Бодуров и неговото трио, както и с Blazin' Quartet, Христо Йоцов Квинтет и много други.

Борислав Петров завършва холандските консерватории в Гронинген и Амстердам. Работи както на българската, така и на европейската музикална сцена. Член е на холанското джаз трио "Tin Men & the Telephone". В България е създател и водещ на образователните джаз презентации/концерти "Jazztory". 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: