Концесионери: Туристите пият от сутрин до вечер и буйстват, искаме плажна полиция!

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
12:31 / 26.08.2016
1434
Голяма част от туристите по родното Черноморие пият от сутрин до вечер на плажа, след това буйстват, не спазват инструкциите на спасителите и създават проблеми. Това споделиха на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова във Варна наематели и концесионери на плажове от Варна и областта, предаде репортер на Varna24.bg

"При нас повечето туристи са руснаци, знаете те обичат да си пийват, но след това се стига много често до бой. Полицаите от местното РПУ прекарват повечето си време на брега след множеството сигнали", коментираха наематели на плажа в Бяла. 

Хотелиер, който стопанисва част от плажната ивица в общината пък допълни, че според наемателите на заведения по ивицата там трябвало чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни, за да привличат повече туристи, тъй като клиентите им били доста оскъдни и нямали оборот. 

На среща, организирана във връзка с промените в Закона за Черноморското крайбрежие, концесионерите настояваха Министерство на туризма да поеме издръжката на плажна полиция. Според някои това можело да стане и с подкрепата на общините от събираните курортни такси.

Министър Ангелкова уточни, че с всяка година командированите полицаи по курортите се увеличават. Тази година 763 униформени били пратени като подкрепление на колегите си край морето. 

Концесионер на плажа в Балчик постави въпросът защо трябва да се плаща за водно спасяване през септември, когато на плаж като техния нямало вече плажуващи. 

По този повод експерт от ведомството на Ангелкова обясни, че е приета нова наредба, според която концесионерите могат поетапно да откриват и закриват спасителни постове, но са длъжни до края на септември да спазват санитарния минимум и да осигурят сигурност за туристите. 

В началото на срещата министър Ангелкова обясни за пореден път, че предвидените промени в законодателството и наредбите ще дадат възможност за групирането на плажовете според техните специфични характеристики. 

Според промените плажовете ще бъдат разделени на 4 категории, такива, които са в урбанизирана територия, други, които са до национални курорти, плажове отдалечени от курортите и плажове на свободни територии.

Според категорията на плажа ще се формира и цената на чадърите и шезлонгите по него, както и самата концесионна такса. 

За пореден път стопаните на бреговата ивица поставиха като основен проблем осигуряването на водното спасяване и персонал, които формирали и основния разход за наемателите. 

От курорта "Св. Св. Константин и Елена" отправиха препоръка Министерство на туризма да иницира мероприятия за почистването на плажната ивица и брега, които като цяло били в окаяно състояние.  

 


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).