Конференция "Променящият се диабет" събра специалисти от 14 страни във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:17 / 05.05.2017
2132
Над 120 лекари, медицински сестри и студенти взеха участие в Четвъртия ISPAD курс www.ispad.org за следдипломно обучение по диабет и конференция "Променящият се диабет". Представители на 14 страни (България, Израел, Италия, Румъния, Холандия, Саудитска Арабия, Беларус, и др.) имаха възможността да слушат лекции, да участват в дискусии и да се срещнат със съвременни лидери в детската диабетология, сред които проф. Франческо Киарели от Киети, Италия - секретар на Европейското дружество по детска ендокринология и проф. Орит Пинкас-Хамиел от Израел, лидер в помпената инсулинова терапия.

По време на научния форум на високо ниво бе представена най-съвременната наука и практика в областта на диабета, възникващ поради генетични мутации извън неонаталната възраст, както и информация за пряк достъп до безплатна диагностика. Отбелязан бе и фактът, че България се намира на едни от челните места по правилно диагностицирани случаи, изпреварваща много от европейските страни и дори САЩ. За първи път бе организирана сесия на младите учени, в която български и италиански лекари представиха интересни случаи от своята практика. Силен интерес предизвика и постерната сесия, в която участваха само български постери.

Вторият основен фокус на курса бяха редките заболявания, в грижата за които Варна заема водеща роля у нас. Проф. Файзал Ахмед от Глазгоу, председател на Научния комитет на ESPE, запозна участниците с регистъра за нарушения в половата диференциация, както и посоката на развитие на бъдещата грижа. Kурсистите работиха съвместно с проф. Анемийке Буут, настоящ директор на електронния обучителен портал на ESPE, върху диагнозата на редки костни заболявания - Остеогенезис имперфекта, генетични и придобити форми на остеопороза и др. Проф. Анита Хокен-Колега, директор на Холандската растежна фондация, представи съвременното поведение при синдром на Прадер-Вили, споделяйки трудностите по пътя за постигането му.

По традиция курсът бе проведен с подкрепата на Медицински университет - Варна и УМБАЛ "Св. Марина". За първи път в рамките на форума се организира и лекция за немедицински лица и родители, интересуващи се от съвременните познания за диабет, след края на която проф. Киарели, проф. Хамиел, д-р Фон Зенгбуш и проф. Йотова отговаряха на въпросите на присъстващите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).