Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Конфликтни светофари тормозят варненци
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 04.03.2014Коментари (3)1261
© Народно дело
До Общината, до кръглата банка, до Икономическия университет. Това са три от най-конфликтните светофари във Варна. Конфликтни от гледна точка на спора кой да мине пръв - пешеходец или автомобил. Според Закона за движение по пътищата предимството е на страната на пешеходеца, но на практика невинаги се получава така. Изнервени шофьори, вечно бързащи за някъде, особено в час пик, създават предпоставки за ПТП.

До общината почти винаги се получава тапа от пешеходци, пресичащи успоредно на бул. "Сливница". По този начин шофьорите, идващи от "Севастопол", не могат да направят ляв завой и често преминават на червен светофар. Интересното при този светофар е, че между 5 и 7 ч. вечерта, когато трафикът е най-голям, светлинната сигнализация се променя и пешеходците преминават отделно от автомобилите.

На светофара до Икономическия университет пешеходците, пресичащи успоредно на бул. "Цар Освободител", правят невъзможен десния завой за автомобили, идващи откъм х-л "Орбита". Проблемът не би бил толкова очебиен, ако лентата за десен завой бе разделена от тази за направо. Или ако десният завой въобще бъде забранен, тъй като 50 метра след светофара има възможност шофьорите да продължат към "Севастопол" по еднопосочната ул. "П. Каравелов".

Конфликтните светофари са повече в централната част на града, където и пешеходците са по-многобройни. Но един пример за недобре обмислена организация е светофарът на кръглата банка. Зелената светлина за пешеходците, пресичащи бул. "Владислав", е по-малко от 20 секунди - крайно недостатъчни, особено за трудно подвижни възрастни хора и инвалиди. Ясно е, че в случая автомобилният поток по "Вл. Варненчик" е много по-голям и това налага тази организация. Но би било нелошо, когато се мисли за автомобили, да се мисли и за пешеходци. А защо не и за велосипедисти. За обикновения наблюдател остава впечатлението, че се прави всичко възможно да се улесни автомобилният трафик за сметка на останалите участници в движението. От това централната част на Варна става по-шумна, по-мръсна и по-опасна за хората.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.03.2014 г.
0
 
 
Светофарът на сп. Явор, пешеходците пресичат бул. Левски също е с много къса зелена светлина(трябва да бягаш за да успееш),отделно от това много често колите идващи от Виница, Чайка не забелязват светофара и минават на червено (всеки ден минавам поне 3пъти от там и на 2-3дни има нарушител)
Aнонимен
на 04.03.2014 г.
0
 
 
БРАВО!!! отдавна на светофара за автомобили, идващи откъм х-л "Орбита" до Икономическия университет трябва да се забрани десния завой. Дано кмета чете коментарите.
Aнонимен
на 04.03.2014 г.
0
 
 
Нищо конфликтно няма, просто хората трябва да си отварят очите. За разлика от това има конфликтни кръстовища!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Либерализъм и консерватизъм в Европа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: