Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Консултират онлайн студенти с проблеми във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 03.02.2016Коментари (0)859
© Varna24.bg
Засилване на ролята на онлайн комуникацията в консултациите на студенти с рисково поведение планират от "Дружество по позитивна психотерапия в България", познато накратко като "Студентската служба". Близо 24% от младежите от 18 до 25 години признават за различни зависимости. Тези проблеми пречат на успеха им в следването, както и на по-нататъшната им реализация. 

Най-силно изразена е зависимостта към алкохола. Мнозина признават, че злоупотребяват с напитки с висок градус в трудни моменти. След алкохолната зависимост следват марихуаната и интернет зависимостта, увлечението по хазартни игри, злоупотребата с непредписани медикаменти, както и с кокаин и други стимуланти. Сред притесненията на студентите, които се нуждаят от психотерапия, са още живот в проблемна семейна среда, както и затруднения с общуването, които им пречат да се изявяват по време на изпити.

От "Студентската служба" отчитат, че е добър показателят на онези, които съзнават, че имат нужда от помощ. Той е малко над 21%. Най-труден за студентите обикновено е първоначалният контакт. Много от тях се притесняват името им да не фигурира в някакви списъци на хора, които са потърсили психологическа помощ, както и това да не бъде отразено в досието им. 

Поради тази причина от "Студентската служба" са решили да развият активно онлайн комуникацията, тъй като тя е много популярна сред младите хора, които през интернет по-лесно се решават да потърсят помощ. "От миналата година вече имаме активно присъствие във фейсбук. Надяваме се през тази година да успеем да разработим динамичен сайт, който също ще бъде от полза на младежите" - каза Тодор Тодоров от "Дружество по позитивна психотерапия в България" по време на кръгла маса на тема "Община Варна - неправителствен сектор. Партньорство в превенцията на рисковото поведение сред деца и млади хора".

Друг от плановете на "Студентската служба" за 2016-а е активизиране на работата с доброволци. "Искаме да обучим доброволци, които да могат да разпознават признаците на рисково поведение, но и да са част от обществото на младежите, да се ползват с тяхното доверие. Те ще имат за задача да мотивират студентите, които имат нужда от консултация, да припознаят "Дружество по позитивна психотерапия в България", каза още Тодор Тодоров.

Освен различните видове зависимости друг стресов фактор, който влияе основно на кандидат-студентите, е необходимостта да изоставят мечтите си за професия, която не предлага достатъчна степен на реализация, за сметка на друга, която е по-високо платена. Този конфликт се отразява доста силно върху някои млади хора, особено върху тези, които от много време са вложили ресурс и енергия, за да се подготвят в желаната сфера. За да се избегне подобна фрустрация, от "Студентската служба" предлагат и кариерно консултиране.

Специалистите от дружеството отчитат, че работата с хора от 18 до 25 години е доста трудна, тъй като "...в тази възраст човек с единия крак е в ролята на дете, а с другия - в ролята на възрастен. Важно е терапевтите да имат опит в консултирането както на деца, така и на възрастни".



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: