Контраадмирал Михайлов: Ако беше катапултирал, майор Терзиев щеше да е спасен

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:36 / 17.06.2021
3757
Ако беше катапултирал, майор Валентин Терзиев щеше да е спасен. Това каза на брифинг на ВМС във Варна контраадмирал Кирил Михайлов във връзка с издирването на останките на падналия изтребител МиГ-29 на 9 юни край Шабла. Пред журналисти той показа снимки с части на самолета, но уточни, че голяма част от тях са разпръснати по морското дъно, при това изключително раздробени, предаде репортер на Varna24.bg.

"Надеждите ни да намерим по-голяма запазена част от самолета, която да бъде лесно извадена, а в последствие да бъде извадена и черната кутия от нея, се опровергаха.

В момента Минен ловец "Цибър“ обследва района и всички останки се изследват с помощта на дистанционно управляеми апарати.

Към този момент потвърждавам мястото където е катастрофирал самолета и това, че ние продължаваме обследването в района. Все още не е намерена черната кутия. Сами разбирате, че това е огромна площ – около 1кв./км. с дълбочина 70 метра“, каза още контраадмирал Кирил Михайлов.

Той припомни, че малко след като се установява загубата на изтребител МиГ 29, Военноморските сили са започнали операция по търсене и спасяване. След потвърждаване, че намерените биологични останки са с човешки произход е започнало издирването на останките на изчезналия изтребител.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че е бил разчетен нов район на операцията, този път за търсене на останки по дъното на морето. Още в началото са били открити и извадени части от оборудването на самолета, които са били извадени от водната повърхност от екипажите на корветите "Бодри“ и "Решителни“ и предадени на органите на Военна прокуратура, която провежда разследването за инцидента.

"В тази операция участваха 4 кораба от ВМС, два вертолета, три гранични полицейски катера, общо 260 човека от ВМС взеха участие в тази операция и 21 човека от Гранична полиция.

Както знаете, беше проведена работна среща с граждани и фирми, които имат касателства към издирването и търсенето в морето. Те участваха в първия етап на издирването. За съжаление поради влошаване на метеорологичната обстановка на 13 остана да работи само минен ловец 32, който остана да довърши обследването на района на 14-ти юни.

Открити бяха стотици контакти на дъното, тези които представляваха възможност да са от самолета бяха обследвани с дистинционни подводни апарати, но за съжаление за нито един от тях не се потвърди, че е част от самолета“, каза още контраадмирал Михайлов.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев заяви, че отговорният за смъртта на съпруга й дори не е разследван 
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).