Кораб аварира във Варна, пусна котва върху тръбопровод на ВиК

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:38 / 19.07.2015
1676
Моторен кораб е останал без ход в канал "море - езеро" в четвъртък, пише maritime.bg. Инцидентът е станал с кораба MAXAL RAISE, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда (на снимката е със старото си име).

След като излиза от пристанище Одесос ПБМ и се насочва към канала, отказва главният му двигател. 89-метровият съд е започнал да се снася към брега. В опит да бъде овладяна ситуацията, капитанът на кораба разпорежда аварийно отдаване на котва. 

При последващата маневра моряците установяват, че котвата не може да бъде прибрана. Оказва се, че единият й рог е под каналната помпена станция, която се намира на около 300 метра по посока езерото след Аспарухов мост.

За инцидента поотделно потвърдиха от Дирекция "Морска администрация" - Варна и ВиК - Варна.

"Предприети са всички мерки за установяване на евентуални поражения", каза управителят на ВиК - Варна Валентин Вълканов. 

По думите му в началото на седмицата водолазен екип, по назначение на ВиК, ще извърши оглед, водолазите ще извадят и котвата.

"Още през миналата седмица водолази отрязаха котвената верига за да може корабът да се премести. Те казаха, че няма видими поражения, но ние трябва да извършим проверка", подчерта той.

Вълканов отхвърли възможността от екокатастрофа, ако тласкателният тръбопровод е спукан. "Не, не мисля, че можем да говорим за еко-катастрофа, просто целият мръсен канал на кв. 'Аспарухово' щеше да се излее в езерото", подчерта той и добави, че това се е случвало преди изграждането на помпена станция.

MAXAL RAISE в момента се намира във Варна.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).