Кораб участник в "Бриз 2015" неутрализирал пирати край Африка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:15 / 07.07.2015
748
Холандската бойна фрегата "Tromp", която в момента е във Варна за учението "Бриз 2015", е участвала в няколко операции по неутрализиране на морски пирати край източния бряг на Африка, предаде Дарик.

През 2010 г. "Tromp" е била изпратена в Индийския океан заедно с още няколко холандски бойни кораба. Мисията им е била част от "Аталанта" - операцията на ЕС срещу пиратството край бреговете на Африка.

Морски пехотинци от "Tromp" успели да се справят успешно с пирати, похитили контейнеровоза "Taipan". "Тюлените" сами освободили похитения плавателен съд, разказа командирът на фрегатата Франк Ленсен.

Случаят е разказан по-подробно в описанието на "Tromp" в Уикипедия. Шестима морски пехотинци са били спуснати от хеликоптер на борда на "Taipan". С кръстосан огън ги "покривали" техни колеги от борда на вертолета и фрегатата. В резултат на спецоперацията били пленени 10 пирати, а корабните двигатели на пленения кораб - изключени. 13 души от екипажа на контейнеровоза (двама германци, трима руснаци и осем моряци от Шри Ланка) са били изведени на безопасно място.

Преди този случай "Tromp" участвал в още два инцидента с пирати край Африка. Холандските военни моряци успели да спасят кораб, атакуван от две пиратски лодки, като потопили едната.

При другия инцидент две лодки с пирати доближили "Tromp", но след като разбрали, че това е боен кораб, опитали да избягат. Фрегатата обаче започнала преследване и успяла да задържи лодките и пиратите в тях.

В момента фрегатата "Tromp" е част от Първа постоянна група кораби на НАТО и гостува във Варна. Дългият 144 метра боен кораб е сред най-впечатляващите участници в "Бриз 2015".


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).