Костадинов: Композиция от винкели и арматурна стомана не подхождат на облика на града

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:41 / 26.07.2017
1857
Варна се напълни с неразбираеми паметници, пред Общината има един, който сякаш е сглобяван от заварчици в корабостроителния завод. Това заяви в зала Пленарна по време на заседание на местния парламент общинският съветник Костадин Костадинов, предаде репортер на Varna24.bg. Ето и повода за изказването на съветника:

"Един казус занимава морската общественост повече от 10 години - въпросът е свързан с изграждането на паметникът на морския труженик. Защо беше необходимо на първия конкурс през 2015 г. и на втория, завършил току що, да бъде променяно утвърденото от министъра на културата наименование на "Паметник на моряка" и "Паметник на морския труженик". Така се преиначава утвърденото задание и основния замисъл на идеята за паметник на хората свързани с морето. Във Варна има достатъчно паметници на военни моряци, композицията има не само местно, но и национално значение. Защо и двата конкурса бяха проведени без огласен регламент?

Трябваше проектите, които участват да бъдат показани поне за две седмици пред Пленарна зала. Този конкурс, който мина,завърши с три задания, като и трите не отговарят по мое мнение на заданието. 

Единия представлява вълна, която залива пейка и на нея стои момиченце с рибка в ръка. Ние паметник на златната рибка ли ще правим или на морските труженици? Малко се страхувам, защото Варна през последните 12 месеца се напълни с паметници, които изглеждат доста неразбираемо. Отпред пред Общината има един, който прилича така, сякаш е сглобяван от заварчици в корабостроителния завод. Баща ми е заварчик 7-и разряд и аз съм сигурен, че може да направи нещо по-красиво. Композиция от винкели и арматурна стомана не подхождат на облика на града. 

Когато се дават много пари трябва да знаем за какво ги даваме. Защото паметниците не се слагат, за да бъдат премахвани след една две години. А ние във Варна точно това правим. Да припомня случая с онази скулптура "Венера от Варна", която беше изсипана на центъра на града пред хотел Черно море и след няколко години премахната", каза Костадинов. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).