Коварен салмонелен вирус покоси 104 варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:39 / 26.06.2015
1603
От началото на годината в РЗИ Варна са регистрирани 104 случая на заболели от салмонела,предаде репортер на Varna24.bg. 

Само за последния месец броят на регистрираните е 27, съобщи Д-р Камен Николов, началник Отдел "Контрол на храните" в Областна дирекция по безопасност на храните.  

Извършени са множество съвместни проверки с РЗИ Варна на територията на детски заведения като ОДЗ "Гълъбче", ОДЗ 12 "Първи юни" във "Владиславово", частната детска градина в "Кичево", заведения за хранене и обекти, работещи с животински продукти. 

До момента са открити двама заразоносители от фирма за кетъринг "Хепи лейди", която е снабдявала частната детска градина в "Кичево" с храна. Там на 20 юни от чревно разстройство и повръщане са се оплакали 7 деца. Двамата служители, за които е установено, че са носители на салмонелен вирус са отрекли да са били болни наскоро. 
Още един възрастен заразоносител е открит в ОДЗ 12 "Първи юни".
 
От всичките 104 регистрирани случая 57 са от един и същи салмонелен вирус, уточни д-р Янка Драганова, началник Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. По нейни данни броят на регистрираните за цялата 2014 г. е 101. Бум на салмонела е имало във варненско и през 2012 г., когато са регистрирани общо 156 случая. 

Според д-р Драганова при салмонелния, както и при хепатитния вирус, съществува цикличност на проявление. Той може да дреме в даден заразоносител 6 месеца без да се прояви, но да се предава на останалите. И именно затова е така опасен и коварен. 

Стана ясно, че в случая с болните деца в детска градина "Гълъбче" още преди да настъпи пикът на заболели е имало около 30 случая на деца с остри вирусни инфекции. Именно при тях в детската градина са се върнали неизследвани и неизлекувани напълно деца с ентероколитни оплаквания. От там е тръгнала заразата. 

Затова специалистите посъветваха родителите при всяко разстройство и повръщане да се консултират с джипитата и да изискват да се правят изследвания, за да не се окаже след това, че детето е имало по-сериозен проблем, който е бил неглижиран. Защото много често се констатират вирусните инфекции, но не и чревните, а често двете явления са свързани, допълни още д-р Драганова.

В крайна сметка се оказа, че в "Гълъбче" от общо 183 деца, 148 са били контактните. От тях с положителен резултат са 25 деца, от които 15 болни и 10 заразоносители. 

Във връзка с епидемиологичния характер на салмонелата във Варна е сформиран кризисен щаб, който ще извърши сериозен скрининг във всички детски заведения в морския град, както и на по-големите хранителни обекти. 

Ако бъдат осигурени допълнителни средства за скрининг, Националната агенция по храните и РЗИ Варна ще продължат съвместните изследвания и при учениците при старта на новата учебна година, допълни още Янка Драганова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).