Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Крадец, пуснат под гаранция от 250 лв., не плати навреме и загази
Автор: Пламена Николова 17:07 / 06.12.2021Коментари (0)1095
©
Варненският окръжен съд уважи искането за промяна мярката за неотклонение на Николай Ц., обвинен в кражба и ползване на чужд платежен инструмент. Спрямо него била определена "парична гаранция“ в размер на 250 лева, която обаче мъжът не внесъл в указания десетдневен срок, съобщиха от пресслужбата на съда.

Обвинението поиска по-тежката мярка за неотклонение заради факта, че 27-годишният мъж не може да бъде открит и на посочените от него адреси. Поради това се наложило да бъде обявен за общодържавно издирване, а досъдебното производство продължило две години.

Защитата на Николай изтъкна, че той не е успял да плати гаранцията, тъй като в момента е безработен. Влошените му отношения с роднините пък били причина да не може да бъде открит на обявените адреси, тъй като от време на време се изнасял при приятелката си. Въпреки това, обаче имал отговорно отношение и се явявал на всички съдебни дела, които се водят срещу него. Според адвоката на Николай Ц. нямало достатъчно доказателства, уличаващи го в кражбата на портфейла, от който била взета дебитната карта. Обвиняемият си признал за плащанията с нея, но мислел че тя е собственост на негов приятел, от който я получил.

За да се произнесе, Варненският окръжен съд прецени, че само неплащането на паричната гаранция от Николай Ц. е достатъчен довод за определяне на по-тежка мярка за неотклонение спрямо него. Разглеждайки всички материали по делото, съдът счете че е налице първата изискуема предпоставка за "задържане под стража“ – налице е обосновано предположение за авторство на деянието, в което е обвинен. Доказателствата за кражбата са по-малко, но за ползването на чуждата дебитна карта са в достатъчен обем, за да бъде направен този извод от съдебния състав. Налице е и втората предпоставка – опасност лицето да се укрие. Видно от свидетелството му за съдимост, Николай Ц. има 15 влезли в сила присъди за тежки умишлени престъпления и очевидно се касае за лице с изключително висока степен на обществена опасност. Съдът прецени, че не може да определи парична гаранция в по-висок размер, тъй като и по-ниският не е изпълнен. Невъзможността на органите на реда да открият обвиняемия е една от причините и за дългия период, в който е водено досъдебното производство. Ето защо и мярката "домашен арест“ се явява неподходяща. Поради наличието на изискуемите предпоставки, Варненският окръжен съд прецени, че следва да измени мярката за неотклонение на Николай Ц. от "парична гаранция“ в "задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: