Край Варна учени дискутират затлъстяването при децата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:42 / 03.09.2015
874
14-ия Международен симпозиум "Акад. Ташо Ташев" по проблемите на храненето и затлъстяването ще се проведе за пореден път в курортния комплекс "Албена", съобщиха организаторите. 

Във форума участие ще вземат учени от България, Румъния, САЩ, Русия, Канада, Франция, Мароко, Израел, Дания, Турция, Гърция и други страни, като основните теми, които специалистите ще дискутират са превенцията на детското затлъстяване, особеностите на храненето и затлъстяването в Балканските страни и други. Ще бъдат представени резултати от европейски проекти по тази тематика - PREVIEW, EPHE, MOCA.

Водещи лектори на събитието са проф. Волкан Юмюк (Турция), проф. Мариа Хасапиду (Гърция), проф. Макс Маислос (Израел), д-р Франсоаз Рови-Сос (Франция), проф. Виолета Йотова (България).

Конгресът се организира традиционно от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която преди два месеца отбеляза 20 години от създаването си. Паралелно ще се проведе за пореден път и "Училище за здраве - за деца, родители и учители".

Според специалистите проблемът с детското затлъстяване у нас е вече има сериозно медицинско и социално значение. Последните проучвания показват увеличение на затлъстяването и наднорменото тегло с 5-15%, в зависимост от възрастовата група. Училището ще се проведе за трети път, като то е организирано от БАСОРД и Министерството на образованието и науката и е под патронажа на министъра на образованието.

За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот - балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници се извършват антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни.

В рамките на училището участниците имат и много спортни мероприятия - гимнастика, плуване, разходки. В учебните програми се планира да се въведе образователен курс по здравословен начин на живот, включително храненето и физическата активност. 

Към четирите основни акцента на европейския проект - консумация на зеленчуци и плодове, достатъчна консумация на вода, достатъчен сън и повишена физическа активност, се прибавят два нови със значение за българските деца - консумация на мляко и млечни продукти и значението на хранителните.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).