Край на дългогодишна сага, струваща милиони на местната хазна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:08 / 12.02.2014
3612
Община Варна е подписала договор за наем със собствениците на имота на ул. Шейново 18 - "БГ Маркет", ползван от детска градина "Теменужка". Договорът е в сила от 1 януари т. г. и е с петгодишен срок. Така сагата, започнала през 2008 г. с няколко съдебни дела, струващи на местната хазна милиони левове, вече е на финала.

Наемът, който общината е уговорила да плаща на собствениците на имота, е 9 460 евро на месец. По този начин разходите за ползване са намалени със 100 000 лв. на година, спрямо претенциите на наемодателите до момента, включително и за 2013 г. С около 200 000 лв. е редуцирана претенцията за адвокатски хонорари. Освен това оттук нататък наемодателите се задължават да извършват всички основни ремонти в сградата за своя сметка, разказа кметът на Варна Иван Портних.

Темата с "Теменужка", провокираща с години напрежение между родители, учители, реститути и община, нашумя отново преди дни, когато кметът обяви скандални резултати от дела за обезщетения, водени срещу общината от собствениците на имота.

От данните стана ясно, че изходът от първото дело е коствал на местната хазна 1 019 739 лв., платени в края на 2012 г. - началото на 2013 г. От тях 557 720 е обезщетението на собствениците и законната лихва, а остатъкът - са съдебни разноски и адвокатски хонорари по делото.

"Възражения срещу прекомерността на хонорарите по изпълнителните дела от тогавашния юридически екип на общината няма. Освен това е последвало озадачаващо бездействие - въпреки че е загубила делото, община Варна не е сключила договор за ползване под наем на имота. Затова схемата се е повторила още веднъж", разказа преди седмица кметът.

Последвало второ дело срещу общината, заведено от собствениците - отново по същия казус, но този път за ползване на базата в периода 2009 - 2012 г. Така в края на януари т. г. община Варна бе осъдена да плати общо 1 920 000 лв., от които 964 370 лв. обезщетение за имота, 313 283 лв. лихва, а остатъкът са разноски и адвокатски хонорари.

Два дни след като кметът обяви скандалните факти, областният управител и бивш шеф на правната дирекция в общината Иван Великов, който се припозна в темата, обяви до медиите, че "адвокатските хонорари са обжалвани до последна инстанция, но в крайна сметка съдът ги е постановил в този им размер".

Във вторник обаче кметът Иван Портних показа справка от частния съдия-изпълнител, в което категорично се твърди, че сумите за адвокатски хонорари по изпълнителните дела - в размер на 240 000 лв., не са обжалвани. Затова пък настоящият юридически екип вече е успял да намали с около 200 000 лв. претенцията за адвокатския хонорар по изпълнителното дело.

"На финала равносметката показва, че парите от загубените дела - общо около 3-те млн. лева, част от които общината дължи, а друга е платила, са достатъчни за една нова детска градина с шест групи, кухня, физкултурен салон и басейн, и даже ще останат. Всичко това е можело да бъде спестено на варненските данъкоплатци, ако общината е била предприела адекватни действия по сключване на договор със собствениците. Защото воля от тяхна страна очевидно има", обобщи кметът.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).