Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Красавица от Варна застава начело на военен кораб
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 20.12.2013Коментари (0)1612
©
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Курсантът във Военноморското училище Ваня Орманова наскоро стана Студент на годината. Красива, усмихната, лъчезарна... Това не е точната ни представа за един бъдещ командир на военен кораб, нали? И все пак тези качества са едни от първите, които правят впечатление, докато говорим с мичман Ваня Орманова - една жена във военна униформа. Тя е дисциплинирана, последователна, упорита, умна, а наскоро получи и признание за своите умения и за труда, който полага.

Тя бе отличена с голямата награда "Студент на годината", която й бе връчена лично от премиера Пламен Орешарски. Ваня е курсант във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", специалност "Корабоводене", за Военноморските сили. Казва, че за нея наградата е преди всичко неочаквана, дори си подала документите за кандидатстване донякъде на шега и в последния момент. Приема отличието като признание и повод за гордост и радост. Наградата й представлява възможност за стаж в Министерския съвет. Ваня споделя, че първоначално се чудела дали да се възползва от предложението.

"Помислих, че може би няма да попреча на работата на никого и ако е така, защо да не отида?", казва скромно тя. Любопитната варненка иска да разгледа и да се запознае с работата на всички министерства.

В последните седмици признанията за Ваня идват едно след друго. След като стана Студент на годината, тя бе и сред отличените с годишните поименни награди на община Варна за студенти от варненските висши учебни заведения. По време на честването на 104-годишнината от рождението на Никола Вапцаров във ВВМУ получи и награда от Асоциацията на възпитаниците на висшето училище. Всички призове за Ваня са следствие от усилията и упоритостта, които е полагала през годините на обучението си. В момента тя е в пети курс и винаги е била отличничка. Във втори курс става младши командир и старши на целия випуск. Следващата година е избрана за младши инструктор на водолазна практика за курсанти, а преди една година става заместник-командир на взвод. Тази година е наградена като отличник на випуска с военноморски кортик от военното аташе на отбраната на Италия. За своите постижения Ваня разказва кратко и набързо, не е от хората, които си броят отличията. След много въпроси разбирам, че има редица изяви в научни конференции и благотворителни базари. Тя участва и в организацията и провеждането на културни мероприятия в и извън висшето училище, както и в изявата на ВВМУ в осмодекемврийския празник на университетите във Варна. Докато ни разказва за тези ангажименти, се чудим как успява да се справи с всичко. След малко разбираме, че Ваня активно се занимава и със спорт. Тази година тя е избрана за капитан на представителния отбор по плуване на Военноморското училище. Отборът се класира на първо място във Военното държавно първенство по плуване, което се проведе в Шумен.

"В Морското училище разбрах, че един офицер трябва да може да плува", обяснява тя. Средното си образование е завършила в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", като през това време е участвала и има награди от състезания по волейбол.

Решението на Ваня да изучава военна специалност след хуманитарните науки няма как да не пробуди любопитството ни. Първоначално тя кандидатства във Военноморското училище за курсант, но остава втора резерва и не е приета. Тогава се записва в специалността "Технология и управление на флота и пристанища". Започнала да учи, но, според нея, специалността не й е присъща - просто не й харесвала, а и не виждала бъдеще за себе си. Следващата година решила отново да кандидатства за курсант. Приели я и оттогава Ваня явно си е намерила мястото, за което говорят успехите и отдадеността й. А иначе това, което я привлича в една типично мъжка професия, е предизвикателството.

"Като цяло Военноморското училище е за мъже и точно това ме предизвика", споделя тя. Казва също, че според нея да се работи с представителите на силния пол, е по-лесно, въпреки че с времето тази представа малко се променя.

"Да пробиеш сред мъже е много трудно, особено в техни води", обяснява Ваня.

Това, което би уплашило много хора, само провокира интереса на варненката. Не малко биха се отдръпнали от една толкова отговорна специалност. След като завърши, Ваня ще стане командир на военен кораб - човекът, който отговаря за всичко - личен състав, оръжия и т.н. По време на обучението си в Морското училище тя е имала и плавателна практика на американски военен кораб, продължила 2 седмици в Черно море, като е имало и летене с хеликоптер.

"Беше страхотно, много хубаво изживяване", спомня си Ваня. Питам я дали като повечето млади хора мисли да търси реализация извън родината.

"В чужбина бих отишла, за да придобия опит, който да приложа в България. Смятам, че това ни трябва - да вземем нещо полезно и да го внедрим тук. Така или иначе копираме от други страни, поне да вземем хубавите неща и да ги прилагаме както трябва", обяснява студентката.

Докато разказва за себе си, Ваня ни поднася още една изненада - хобито й е в сферата на изкуството - тя обича фотографията. Споделя, че наскоро си купила хубав фотоапарат и няма търпение да отиде на поход и да заснеме красотата на природата.

"Аз съм човек на новостите, на разнообразието и това ми хрумна сега", казва тя.

Изкуството обаче си остава хоби за варненката. "Занапред смятам да раста в кариерата, да се боря за звания, доколкото здравето и възможностите ми позволяват", категорична е тя.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: