Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Красен Кралев: Гарантираме осигуряване на достъпни спортни съоръжения за хората с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 20.03.2017Коментари (0)2225
©
Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години. Това заяви по време на среща със спортистите, които тренират баскетбол в инвалидни колички в отбора на "Никея", кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна и министър на спорта в кабинета "Борисов 2" Красен Кралев.
Кралев изгледа тренировката на баскетболистите с увреждания заедно с кандидатите от варненската листа Николай Малев и Веселин Цонев. Един от основателите на клуба е Георги Колев, който също е част от листата на ГЕРБ във Варна. След заниманието кандидатите обсъдиха политиката на ГЕРБ за развитието на спорта за хора с увреждания.

"Разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания - Българската параолмипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%", коментира Кралев. Той акцентира, че тези средства са разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания. 

"През 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът", допълни Красен Кралев.

По време на срещата спортистите изразиха задоволството си от това, че министерството на младежта и спорта съвместно с баскетболната федерация, е създало програма, по която са закупени 22 колички на стойност 100 000 лв. Това даде възможност в България да се развиват четири отбора - два в София и по един във Варна и Бургас, като през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Предстои да бъде сформиран и национален отбор.

Министърът на спорта от кабинета "Борисов 2" бе категоричен, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. "Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни", изтъкна Кралев.

Красен Кралев изрази категорично становище, че спортът трябва да бъде достъпен за всички: "Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт".

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна заяви, че подкрепата за клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия спорт за хората с увреждания, ще продължи.

"В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания", заключи бившият минстър на спорта.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: