Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Красен Кралев: Гарантираме осигуряване на достъпни спортни съоръжения за хората с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 20.03.2017Коментари (0)2227
©
Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години. Това заяви по време на среща със спортистите, които тренират баскетбол в инвалидни колички в отбора на "Никея", кандидатът за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна и министър на спорта в кабинета "Борисов 2" Красен Кралев.
Кралев изгледа тренировката на баскетболистите с увреждания заедно с кандидатите от варненската листа Николай Малев и Веселин Цонев. Един от основателите на клуба е Георги Колев, който също е част от листата на ГЕРБ във Варна. След заниманието кандидатите обсъдиха политиката на ГЕРБ за развитието на спорта за хора с увреждания.

"Разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания - Българската параолмипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%", коментира Кралев. Той акцентира, че тези средства са разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания. 

"През 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът", допълни Красен Кралев.

По време на срещата спортистите изразиха задоволството си от това, че министерството на младежта и спорта съвместно с баскетболната федерация, е създало програма, по която са закупени 22 колички на стойност 100 000 лв. Това даде възможност в България да се развиват четири отбора - два в София и по един във Варна и Бургас, като през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Предстои да бъде сформиран и национален отбор.

Министърът на спорта от кабинета "Борисов 2" бе категоричен, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. "Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни", изтъкна Кралев.

Красен Кралев изрази категорично становище, че спортът трябва да бъде достъпен за всички: "Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт".

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Варна заяви, че подкрепата за клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия спорт за хората с увреждания, ще продължи.

"В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания", заключи бившият минстър на спорта.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: