Красимира Анастасова: Програмата за саниране е златен шанс за собствениците на жилища в старите панелки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:07 / 27.01.2015
2244
Националната програма за саниране е буквално златен шанс за собствениците на жилища в старите панелни блокове. Това увери варненският народен представител от ГЕРБ Красимира Анастасова на среща с граждани по инициатива на партийната организация в район "Младост" в морската столица.

"Програмата предлага възможност за 100% безвъзмездно въвеждане на необходимите мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради, които вече са на предела на своята годност", изтъкна депутатът. Анастасова припомни, че е предвидена и безплатна паспортизация на блоковете, които се възползват от програмата.

"Методическите указания относно процедурата вече са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общините ще поемат тежестта на процеса, така че гражданите ще бъдат максимално облекчени, но за да се случи промяната, трябва да бъдат активни", разясни Красимира Анастасова.

Районният ръководител на ГЕРБ в "Младост" Николай Апостолов на свой ред посочи, че опонентите на партията явно съзнават позитивите на програмата и тъкмо заради това правят всичко възможно да хвърлят сянка на съмнение върху нейната реализация. Усилия на опозицията "добрите намерения да затънат в законодателно блато" Апостолов видя и по повод проектозакона за предучилищното и училищното образование, който бе блокиран в 42-то Народно събрание.

"Сега има воля той да бъде приет, но опозицията ще се опита да превърне дебатите между първо и второ четене в истинско ходене по мъките, а работата е обемна и със сигурност ще отнеме около 6-7 месеца", прогнозира Анастасова.

Тя увери, че на базата на реформата в сферата на образованието ще се пристъпи към промени в учебните планове и учебното съдържание. В отговор на въпроси на граждани народният представител обясни, че се предвижда към всяко училище да заработи Обществен съвет с участието на представител на съответната община.

"Този орган е различен от училищното настоятелство, чиито функции се запазват. Една от целите на Обществените съвети е да упражняват контрол върху изразходването на средствата", уточни Красимира Анастасова. Тя допълни, че предлаганото атестиране, което ще се извършва на всеки 4 години, ще обхване не само учителите, а и директорите.

"В състава на атестационната комисия задължително се включват представители на Обществения съвет, на педагогическия съвет, на финансиращия орган и на синдикалните и работодателски организации." Така варненският депутат отговори на въпросите на граждани относно евентуалното въвеждане на мандатност за училищните директори.

"Има редица обществени организации, които не са съгласни с това, но подобно предложение постъпи от Националното сдружение на общините", разясни Анастастова.

Варненци поискаха повече държавна подкрепа за учебни заведения като училището за деца със зрителни увреждания, както и оздравителното училище във Варна. Граждани настояха да се разработи и ефективен механизъм за регулиране на план-приема на училищата и изразиха мнение, че това ще подпомогне и въвеждането на целодневно обучение. Николай Апостолов припомни, че на фона на недостатъците на консервативната образователна система на дневен ред остава и проблемът с недостига на млади учители.


Виж коментарите (2)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).