Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кредитори и "Е.ОН" масово съдят длъжниците си
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 29.12.2009Коментари (0)995
Годината на финансовата криза за Районния съд се оказа рекордна откъм постъпления на дела. Ако за 2008 г. общо постъпилите дела в двете колегии на съда са били 16 448, към момента само в Гражданската колегия новообразуваните дела са над 14 000, а в Наказателната над 7000.

В Гражданската колегия на Районен съд - Варна се открои тенденция на чувствително увеличение на новообразуваните дела по заповедното производство. Това са делата, завеждани по заявления на кредитори срещу длъжници. От общо постъпилите над 14 000 дела за разглеждане в гражданската колегия на РС - Варна само заповедните производства са близо 8000 или почти 60% от всички постъпили граждански дела. Това означава, че на всеки един магистрат в Гражданската колегия са разпределени средно по 380 такива дела. Нарастват и делата, които се завеждат срещу "Е.ОН". 183 са тези срещу "Е.он България Продажби" и 76 срещу "Е.он България Мрежи", докато за цялата предходна година броят им е незначителен. Една от причините за увеличаване на постъпленията от тези дела може да се търси във факта, че седалището на ответниците е в гр.Варна. В резултат на всичко това - значително расте и натовареността на магистратите. Средно всеки един граждански съдия в Районен съд - Варна е приключил по 61 дела месечно.

Увеличени са постъпленията през настоящата година и в Наказателната колегия на Варненски районен съд, като вече е надхвърлена бройката от 7000 новообразувани наказателни дела годишно. Точната цифра е 7225.

Най-голям дял от всички разглеждани наказателни дела през годината имат делата за престъпления по транспорта - шофиране след употреба на алкохол, причиняване на телесни повреди при управление на МПС, управление на автомобил от неправоспособни водачи и др. Над 900 са свършените дела от този вид през 2009 г. За сравнение: през миналата година техния брой е бил 797, а през 2007 г. - 487. Т.е. налице е тенденция за прогресивно увеличаване на този вид престъпления. Само свършените дела в Районния съд за единадесетте месеца на годината спрямо водачи, седнали зад волана с над 1,2 промила алкохол в кръвта, са 548 бр.

Във време на икономическа криза и стагнация се увеличиха посегателствата срещу собствеността на гражданите. Потвърждава го и статистиката на Районния съд във Варна. Ако за единадесетте месеца на миналата година свършените наказателни дела за кражби са били 404 бр., за същия период на тази година те са 522. Делата за грабежи остават сравнително константни - около 90 годишно, но заедно с присвояванията и измамите сумарно сочат ръст на престъпленията срещу собствеността.

Характерно за 2009 г. е, че в съда постъпиха за разглеждане не малко дела, свързани с т.нар. телефонни измами. Една част от тях приключиха с осъдителни присъди на първа инстанция. Общо свършените дела за измами са повече спрямо 2008 г. - до момента са приключени 60 такива дела, при 49 бр. за предходната година









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: