Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кристиан Димитров: Международни първенства събират във Варна спортния елит
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 24.10.2019Коментари (0)1829
©
С подобряването на инфраструктурата и условията за спорт Варна е все по-привлекателна спортна дестинация. Доказателство за това е наситеният календар с елитни професионални срещи и със събития за масов спорт, коментира директорът на дирекция "Спорт" към Община Варна Кристиан Димитров, който сега е кандидат за общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ. Той посочи, че само през тази година, когато Варна е и Европейски град на спорта, са организирани над 200 събития, от които повече от 60 са международни – световни и европейски първенства. Очаква се до края на годината в проявите да са се включили над 50 000 участници.

"Осъзнавайки ролята на спорта за бъдещето на града ни, ще продължим да обогатяваме спортния календар с интересни и престижни събития и да защитаваме титлата си на европейска столица. Доказали сме, че можем да организираме домакинства от най-висок ранг. Едни от тях са международните волейболни срещи и затова за пореден път бяхме избрани за мачове от волейболната лига на нациите през 2020 г. Другото значимо събитие, на което догодина отново ще бъдем домакин, е Световната купа по спортна гимнастика“, отбеляза Димитров. Той допълни, че следващата година ще се проведе също Европейска купа по ветроходство, а през 2021 г. бреговете на Варна ще приемат европейското първенство по този спорт. Следващото топсъбитие в спортния календар е Европейското първенство по художествена гимнастика през 2021 г., когато ще бъдем домакин и на Европейско първенство по карате киокушин.

В рамките на четири години във Варна бяха организирани над 670 спортни събития, с част от които градът ни привлече световното внимание. Едно от тях бе Олимпийската квалификация по волейбол за мъже с участието на националните селекции на Пуерто Рико, Египет и Бразилия, която създаде много емоция на варненската публика. "Като отлични домакини се показахме и при организацията на международната регата "Тол Шипс“, затова бяхме поканени за четвърти път да я посрещнем, макар и по независещи от нас причини тази година да не се състоя. Догодина планираме фестивал на морските спортове по примера на Рощок, с който градът ни е побратимен“, коментира Димитров. Той припомни и другите големи спортни форуми: световното по волейбол за мъже, квалификациите за световното по футзал, европейските първенства по карате киокушин, хандбал за младежи и девойки, международния турнир по тенис на корт от календара на ITF и БФТ“ и др.

"Тези домакинства не само издигат престижа на варненския спорт. Те запалват искрата на децата към спорта, подпомагат икономическото развитие и, не на последно място – са неразделна част от усилията за утвърждаването на Варна като целогодишна туристическа дестинация. Затова не спираме да ги подпомагаме и разширяваме“, добави Димитров.

Спортният календар на Варна далеч не се изчерпва само с професионални срещи. В него фигурират различни мероприятия за всички възрастови и социални групи.

"Ежегодно организираме събития, в които се включват хиляди деца и млади хора. В съответствие с политиката за насърчаване на децата да спортуват възродихме ученическата купа. Продължаваме ученическите игри, на голям интерес се радват също студентските инициативи. Те събират много положителна енергия, която ни мотивира да продължаваме напред“, добави кандидатът за общински съветник. Той припомни, че в партньорство със спортните клубове Община Варна успешно провежда напълно безплатна програма за начално обучение по различни видове спорт.

Установени традиции има и спортът за ветерани. Във Варна е създадена единствената в България засега "Асоциация за ветерани спортисти и деятели“, съвместно с която също се организират редица прояви.

Община Варна подпомага сериозно и спорта за хора със специални потребности. "При тях също има богат спортен календар - международен турнир по баскетбол в инвалидни колички, турнир по голбал за хора с увредено зрение с участието на състезатели от няколко държави, национален параолимпийски турнир по 4 вида спорт и др. Работим с 9 спортни клуба, с чиито успехи много се гордеем“, каза в заключение Кристиан Димитров – кандидат от листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: