Криза с дървата за огрев във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:30 / 09.10.2015
1889
Варна остана без дърва за огрев в навечерието на отоплителния сезон. Кризата засегна почти всички фирми за дърводобив заради затегнатия контрол над незаконната сеч, предаде БНТ. Проблемът с недостига рефлектира и върху цената за 1 кубик дърва, която се е повишила през последните дни. На пазара във Варна и региона най-често се търси дъб, тъй нареченото бяло меше.

Всички борси във Варна изпитват остър недостиг на дърва за огрев. На повечето места в града на склад са останали едва по 2-3 кубика, които едва стигат за нуждите на едно домакинство. Налага се търговците да се снабдяват със суровина от Централна България, за да могат да отговорят на търсенето. 

Според Исмаил Кабак, управител на борса за дърва, недостигът се дължи на две причини. Първата е, че българинът е свикнал да се запасява винаги в последния момент поради липсата на достатъчно средства. Но другата причина може би е износът, - казва бизнесменът. Имаше мораториум, вече е отпаднал този мораториум. Има износ. Заводи има, които вземат голямо количество дърва.

В момента цената за един кубик дърва за огрев варира от 65 до 80 лв., като транспортните разходи се уточняват допълнително в зависимост от населеното място. В последния един месец търговците отчитат сериозен скок в цената, която се е повишила с около 10 лв. Според тях, основната причина е в новия закон, който значително ограничава сечта.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).