Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кризата, причинена от COVID-19, удари по приходите на лечебните заведения във Варна
Автор: Пламена Николова 14:36 / 23.09.2020Коментари (0)3182
©
Кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху приходите на общинските лечебни заведения. Въведеното извънредно положение е поставило болничните заведения в необичайна ситуация със значителна продължителност, която е нарушила ритъма на рутинните медицински дейности. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство“, на което бяха разгледани годишните финансовите им отчети за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. 

Въпреки, че все още не може да се направи точна качествена и количествена оценка за последиците от пандемията, в одитните доклади се посочва, че са налице сериозни финансови загуби. По време на извънредното положение потокът от пациенти рязко е намалял, а с това и постъпленията. Същевременно са се увеличили значително разходите за дезинфектанти и предпазни средства. Неблагоприятен ефект върху приходите се отчита в следствие на спирането на плановия прием на пациентите и плановите операции както и увеличените задълженията към персонала, които възникват в следствие на изплащане на болнични или изолация.

За разлика от 2020 г. преходната година е сравнително добра във финансово отношение за общинските лечебни заведения. Част от тях отчитат положителни финансови резултати, въпреки ръста на разходите за персонала. Поради конкуренцията от частните медицински центрове трябваше да се запази и високото равнище на възнагражденията на специалистите с цел задържането им в здравните заведения. Друг голям проблем са липсата на квалифицирани кадри, категорични са управителите на дружествата.

През 2019 г. на печалба са ДКЦ III, IV и V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина I,  Дентален център-Варна и ДКЦ "Чайка“.

С отрицателни показатели са отчетите на СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов“,  ДКЦ "Св. Иван Рилски“ в Аспарухово, ДКЦ I "Св. Клементина“, Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна, СБАЛПФЗ-Варна и СБОБАЛ-Варна.

Годишните финансови отчети за 2019 г. на лечебните заведения бяха приети на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство“. Изключение бе направено за отчета на  "СБОБАЛ – ВАРНА“, който ще бъде разгледан на следващото заседание на комисията – на 24.09.2020 г. Всички окончателното ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: