Кризата, причинена от COVID-19, удари по приходите на лечебните заведения във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:36 / 23.09.2020
3260
Кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху приходите на общинските лечебни заведения. Въведеното извънредно положение е поставило болничните заведения в необичайна ситуация със значителна продължителност, която е нарушила ритъма на рутинните медицински дейности. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство“, на което бяха разгледани годишните финансовите им отчети за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. 

Въпреки, че все още не може да се направи точна качествена и количествена оценка за последиците от пандемията, в одитните доклади се посочва, че са налице сериозни финансови загуби. По време на извънредното положение потокът от пациенти рязко е намалял, а с това и постъпленията. Същевременно са се увеличили значително разходите за дезинфектанти и предпазни средства. Неблагоприятен ефект върху приходите се отчита в следствие на спирането на плановия прием на пациентите и плановите операции както и увеличените задълженията към персонала, които възникват в следствие на изплащане на болнични или изолация.

За разлика от 2020 г. преходната година е сравнително добра във финансово отношение за общинските лечебни заведения. Част от тях отчитат положителни финансови резултати, въпреки ръста на разходите за персонала. Поради конкуренцията от частните медицински центрове трябваше да се запази и високото равнище на възнагражденията на специалистите с цел задържането им в здравните заведения. Друг голям проблем са липсата на квалифицирани кадри, категорични са управителите на дружествата.

През 2019 г. на печалба са ДКЦ III, IV и V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина I,  Дентален център-Варна и ДКЦ "Чайка“.

С отрицателни показатели са отчетите на СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов“,  ДКЦ "Св. Иван Рилски“ в Аспарухово, ДКЦ I "Св. Клементина“, Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна, СБАЛПФЗ-Варна и СБОБАЛ-Варна.

Годишните финансови отчети за 2019 г. на лечебните заведения бяха приети на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство“. Изключение бе направено за отчета на  "СБОБАЛ – ВАРНА“, който ще бъде разгледан на следващото заседание на комисията – на 24.09.2020 г. Всички окончателното ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).