Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Куба иска да купи два товарни кораба и два катамарана от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 21.11.2017Коментари (2)3825
©
Кметът на Варна Иван Портних прие днес кубинска делегация, водена от посланика в България Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Сред гостите бяха Елио Сотеро Гамес Неира - първи зам.-председател на Кубинския институт за приятелство с народите, д-р Алейда Гевара Марч - дъщеря на кубинския революционер Ернесто Че Гевара, Гладис Елена Айлион Олива - директор на департамент "Европа", Ибис Алвиса Гонсалес - координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа. 

Делегацията е в България по повод Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се проведе в София. Инициатори на срещата са Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство "България - Куба", и г-жа Тамара Такова, председател на организацията. Гостите бяха придружавани от Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК - Варна, и на местната структура на Асоциацията за приятелство с латиноамериканската държава.

По време на срещата кметът Иван Портних запозна гостите с големите проекти на Варна - социализирането на пристанището, обновяването на градската среда, с развитието на туризма и морската индустрия. 

"Щастлив съм, че след първата ни среща преди година днес съм отново във Варна. Поздравявам Ви за напредъка, с който градът се развива", заяви Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той посочи, че връзките между България и Куба са получили положителен напредък в икономическата и политическата сфера, но е важно сътрудничеството да продължи и в други сектори.

"В преговори сме с варненски фирми за закупуване на два товарни кораба и два катамарана, с цел да засилване на двустранния търговски обмен", посочи посланикът. В тази връзка имало възможност и за откриване на директен полет Варна - Хавана, тъй като около 30% от пътниците, които ползвали в момента дестинацията от Истанбул за кубинската столица, били българи, допълни той. Гостите проявиха голям интерес към проекта за отваряне на пристанището в морската столица. 

"В Куба пристанище Мариел претендира да е едно от най-важните в света. Полезно ще е бъде обменен опит в различни дейности с Вашия град", каза Алейда Гевара. Посланикът покани делегация от Варна да посети Куба догодина, с цел задълбочаване на връзките между двете страни на регионално ниво. "Бъдете уверени, че в наше лице имате подкрепа за развитие на традиционно добрите ни отношения", каза кметът Иван Портних. По-късно днес делегацията ще проведе срещи в БЧК - Варна и в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: