Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Културни институции източват пари чрез нулеви билети
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 26.06.2015Коментари (0)1146
© Impact Press Group
Културни институции източват пари от бюджета на Министерството на културата чрез нулеви билети. Това стана ясно по време на блиц контрола в ресорната комисия с участието на министъра на културата Вежди Рашидов. Такова финансово нарушение е установено в Пловдивската опера, както и в Сатиричния театър, предаде Дарик.

По време на блиц контрола в културната комисия зам.-председателят на парламента Иван Иванов разказа каква е схемата за източване на бюджета на Министерството чрез нулеви билети: "Това са билети без цена, които се предлагат, когато има слаба посещаемост. Ако един зрител си купи билет за 12 лева, му се дава още един билет, който е вместо покана и е 0 лева. След това се отчитат два билета, срещу които се получава субсидия". След като призна, че знае за тази практика, културният министър Вежди Рашидов даже даде пример: "Имаше случай, когато хванахме как четири бабички купуват за 2000-3000 лева по 50 билета, регистрират се посетители. Върху това се получават 15 лева субсидия. За билети, купени за 2000-3000 лева - 30 000 лева става субсидията".

Зам.-министърът на културата Боил Банов обясни какво констатират проверките досега: "Имаме сигнал за Пловдивската опера. Там е направена проверка. Открити са над 2000 такива билета. Директорът е предложен за административно наказание. За филхармонията в момента тече проверка. За Велико Търново нямаме намерени такива нулеви билети. Нулеви билети в немалък брой имаме открити в Сатиричния театър, където също предстои административно наказание".

Рашидов обясни на депутатите и как смята да се бори с порочната практика: "Нашите колеги са интелигентни хора. Когато с тях се говори човешки, можем да влезем в диалог с тях. Има няколко лоста, с които можем да дисциплинираме нещата. Тук-таме малко се е източвала работата. Да не стане като при болниците, колкото наливаш, толкова не стигат". Културният министър допълни, че за него приоритет е да се повиши бюджетът на повереното му министерство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: