Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Културни институции от Варна ще развиват дейността си с европейски средства
Автор: Пламена Николова 18:01 / 11.09.2019Коментари (0)1483
©
Културни институции имат шанса да развиват дейността си с помощта на европейски средства. Възможност за това дава мярката "Подобрен достъп до изкуства и култура“ от Програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Условията за кандидатстване по мярката, по която вече е обявен прием на проектни предложения, бяха разяснени на събитие във Варна, организирано от Областния информационен център-Варна.

Мярката цели да подобри достъпа до изкуства и култура на местно и регионално ниво. Идеята е да се достигне до публиката в малките и отдалечени селища у нас, които са лишени от богата културна програма, обясни зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Допустими кандидати са неправителствени организации в обществена полза, общини, музеи, галерии, библиотеки и читалища, чиято основна дейност се осъществява в тематичните области изкуства (филм, театър, танц, музика, литература, визуални изкуства, творчески индустрии), култура и занаяти, представяне на нови културни събития. Общият бюджет на мярката е 1 582 353 евро. Минималният размер на безвъзмездна финансова помощ за едно проектно предложение е 50 000 евро, а максималният – 200 000 евро.

Дейностите, които ще получат финансова подкрепа, са свързани със създаването, организацията и провеждането на нови събития за култура и изкуство в сферата на театралните, танцовите, музикалните и сценичните изкуства; дейности, посветени на артистичното и културно образование, на културното наследство; сценични, изящни и визуални изкуства; дейности, свързани с традиционните занаяти и със създаването, организацията и провеждането на артистични намеси в публични пространства, които включват инсталации, скулптури, обекти и прожекции и др.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по мярката "Подобрен достъп до изкуства и култура“ е 03.12.2019 г.

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн. Целта е намаляване на икономическите и социалните различия в Европа и засилване на двустранните отношения между страните-донори и страните-бенефициенти чрез финансиране на няколко приоритетни сектора, сред които култура, гражданско общество, добро управление, основни права и свободи.

През периода 2014-2021 г. Министерство на културата е Програмен оператор на средствата на култура чрез Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. По Програмата се подкрепят проекти, които подобряват условията на представяне на колекции на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на социални, етнически и културни малцинства и групи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: