Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Куриерски фирми във Варна захвърлят личните данни на хората на улицата
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 26.08.2016Коментари (0)1338
©
За трети път тази седмица читател ни сигнализира за безотговорното отношение на някои от фирмите за куриерски услуги към доставката на писма до получателите и съответно към тайната на кореспонденцията, за която те са пряко отговорни.

Случай първи. Във варненския жк "Възраждане" жители на блок с пет входа намират писмата със сметките си от мобилни оператори надлежно струпани пред външната врата. Четири от входовете имат само на метър от мястото, където е захвърлена кореспонденцията, пощенски кутии с външен процеп.

Случай втори. Проблемът е почти същият. Само че този път във "Владиславово". Писмата отново са извън пощенските кутии, струпани на купчинка на пода до кутиите.

Трети случай. Този път в "Кайсиева градина". Потърпевшият получил писмо от пенсионното. Пощенската му кутия има табела с номер на апартамента и фамилия. За съжаление, писмата били струпани на едно място - върху пощенските кутии. Там той открил и своето писмо, известие, което отдавна очаквал, но... Но вече някой любопитен съсед се бил запознал със съдържанието на писмото, защото човекът го намерил разпечатано и извадено от плика за доставка. Сега той се притеснява, че някой може да злоупотреби с личните му данни, които е научил от съдържанието на писмото.

Притесняват се и всички останали граждани, които ни се обадиха, за да споделят за проблемите със захвърлените писма. И с основание...

Фирмите и институциите, които разпращат тези писма, са регистрирани като Администратори на лични данни. Те имат право да ползват данните ни и когато ни изпращат уведомления, сметки, покани и всякакъв друг тип информация. Писмата се поставят в надлежно запечатани пликове и са сгънати по начин, който оставя на видно място единствено името и адреса за кореспонденция на гражданина. Проблемът обаче е, че те трябва да бъдат поставени в пощенската кутия на получателя, а не някъде около нея или, още по-лошо, извън входа на сградата, където всеки и с всякакви намерения може да се възползва от съдържанието им.

Тогава от само себе си идва въпросът: Кой контролира куриерските услуги? Дали фирмата или институцията, която е поверила доставката именно на този куриер? Дали Комисията за защита на личните данни, която е независим държавен орган, осъществяващ защитата на лицата при обработването на техните лични данни и при осъществяването на достъпа до тези данни, както и контрола по спазването на Закона за защита на личните данни? Дали някой друг...

Да не говорим, че дават лош пример и на разпространителите на рекламни брошури, листовки и вестници, които също доста често захвърлят на купчина пред входната врата поверените им за разпространение материали. А после като духне варненският вятър... Търси си писмото от "Възраждане" в "Младост" и събирай боклук...


Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: