Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Квартет "Келемен" от Унгария гостува във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:48 / 29.06.2016Коментари (0)755
©
Днес във Варна идва един първокласен млад ансамбъл, за когото светът говори със суперлативи. Това е квартет "Келемен" от Унгария. "Най-наелектризиращият квартетен концерт през последните години" - пише Dallas News по повод първото турне на "Келемен" в САЩ и дава висока оценка за неговото "задълбочено и ярко интерактивно музициране".

"Келемен" запали фойерверк от емоции", пише списание Ensemble и допълва, че унгарският квартет е откритието на един от най-престижните конкурси в света - Premio Borciani през 2014 г., където съставът получава първа награда. Квартетът е удостоен с втора награда за цялостно представяне, с наградата на публиката и голямата награда на Международния конкурс за камерна музика Musica Viva в Мелбърн през 2011 г. Същата година получава споделена първа награда на Международния музикален конкурс в Пекин, а през 2012 г. и на Международния квартетен конкурс "Шандор Вег" в Будапеща.

Концертът на този знаменит струнен квартет във Варна е на 29 юни от 19 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и е включен в основната фестивална програма "Симфонична и камерна музика". Четиримата изпълнители - Барнабаш Келемен /цигулка/, Каталин Кокаш /цигулка/, Габор Хомоки /виола/ и Ласло Феньо /виолончело/, ще изпълнят произведения от Хайдн - Квартет оп. 76 № 2 "С квинти", Леош Яначек - Квартет №2 "Интимни писма", Дебюси - Квартет, Барток - Квартет № 4.

Квартет "Келемен", основан в Будапеща през 2010 г., бързо печели признание като един от най-вълнуващите млади струнни квартети. Музикантите от квартета усъвършенстват изпълнителското си майсторство при такива майстори като Золтан Кочиш, Миклош Перени, Гюнтер Пихлер (от квартет "Албан Берг"), Андраш Шиф и др. Осъществяват турнета в Австралия, Нова Зеландия, Индия, Мексико. Сред последните акценти в сценичните им изяви са дебютните участия с Филхармонията на Берлин, в Двореца на изкуствата в Будапеща, Академията "Ференц Лист" в Будапеща, Amici della Musica във Флоренция, "Уигмор Хол", "Аудиториум" на Лувъра в Париж, на фестивалите в Локенхаус, Капошвар и Западен Корк. През последния сезон съставът дебютира в "Концертгебау" в Амстердам, "Бозар" в Брюксел, в Женева, Хамбург (с пианиста Менахем Преслер), Милано в Società del Quartetto, Торино, Венеция, в "Музикферайн" - Виена, на фестивала Settimane Musicali в Аскона, на Фестивала в Равена. Акценти през сезон 2015 - 2016 са дебютите му в "Карнеги Хол" (Ню Йорк), "Концертхаус" (Берлин), филхармонията в Кьолн и на Фестивала в Колмар. Повторна покана ще ги отведе в Двореца на изкуствата в Будапеща, във Флоренция, Индианаполис, Реджо Емилия, Венеция, в "Уигмор Хол". Освен това квартетът планира две големи турнета - в Италия и в Австралия.

И четиримата инструменталисти са удостоявани с индивидуални награди и печелят признание и като камерни изпълнители, и като солисти. Дебютният компактдиск на квартета с творби на Барток и Моцарт е издаден от лейбъла Hunnia през 2012 г.

Барнабаш Келемен свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1742 г., а Каталин Кокаш - на цигулка "Тесторе" от 1698 г., предоставени от унгарската държава, Габор Хомоки свири на виола от 1862 г. от Луиджи Фабрис и на цигулка Дженаро Галиано от 1771 г. Ласло Феньо свири на виолончело от 1695 г., изработено от Матео Гофрилер.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: