Квартет "Келемен" от Унгария гостува във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:48 / 29.06.2016
760
Днес във Варна идва един първокласен млад ансамбъл, за когото светът говори със суперлативи. Това е квартет "Келемен" от Унгария. "Най-наелектризиращият квартетен концерт през последните години" - пише Dallas News по повод първото турне на "Келемен" в САЩ и дава висока оценка за неговото "задълбочено и ярко интерактивно музициране".

"Келемен" запали фойерверк от емоции", пише списание Ensemble и допълва, че унгарският квартет е откритието на един от най-престижните конкурси в света - Premio Borciani през 2014 г., където съставът получава първа награда. Квартетът е удостоен с втора награда за цялостно представяне, с наградата на публиката и голямата награда на Международния конкурс за камерна музика Musica Viva в Мелбърн през 2011 г. Същата година получава споделена първа награда на Международния музикален конкурс в Пекин, а през 2012 г. и на Международния квартетен конкурс "Шандор Вег" в Будапеща.

Концертът на този знаменит струнен квартет във Варна е на 29 юни от 19 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и е включен в основната фестивална програма "Симфонична и камерна музика". Четиримата изпълнители - Барнабаш Келемен /цигулка/, Каталин Кокаш /цигулка/, Габор Хомоки /виола/ и Ласло Феньо /виолончело/, ще изпълнят произведения от Хайдн - Квартет оп. 76 № 2 "С квинти", Леош Яначек - Квартет №2 "Интимни писма", Дебюси - Квартет, Барток - Квартет № 4.

Квартет "Келемен", основан в Будапеща през 2010 г., бързо печели признание като един от най-вълнуващите млади струнни квартети. Музикантите от квартета усъвършенстват изпълнителското си майсторство при такива майстори като Золтан Кочиш, Миклош Перени, Гюнтер Пихлер (от квартет "Албан Берг"), Андраш Шиф и др. Осъществяват турнета в Австралия, Нова Зеландия, Индия, Мексико. Сред последните акценти в сценичните им изяви са дебютните участия с Филхармонията на Берлин, в Двореца на изкуствата в Будапеща, Академията "Ференц Лист" в Будапеща, Amici della Musica във Флоренция, "Уигмор Хол", "Аудиториум" на Лувъра в Париж, на фестивалите в Локенхаус, Капошвар и Западен Корк. През последния сезон съставът дебютира в "Концертгебау" в Амстердам, "Бозар" в Брюксел, в Женева, Хамбург (с пианиста Менахем Преслер), Милано в Società del Quartetto, Торино, Венеция, в "Музикферайн" - Виена, на фестивала Settimane Musicali в Аскона, на Фестивала в Равена. Акценти през сезон 2015 - 2016 са дебютите му в "Карнеги Хол" (Ню Йорк), "Концертхаус" (Берлин), филхармонията в Кьолн и на Фестивала в Колмар. Повторна покана ще ги отведе в Двореца на изкуствата в Будапеща, във Флоренция, Индианаполис, Реджо Емилия, Венеция, в "Уигмор Хол". Освен това квартетът планира две големи турнета - в Италия и в Австралия.

И четиримата инструменталисти са удостоявани с индивидуални награди и печелят признание и като камерни изпълнители, и като солисти. Дебютният компактдиск на квартета с творби на Барток и Моцарт е издаден от лейбъла Hunnia през 2012 г.

Барнабаш Келемен свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1742 г., а Каталин Кокаш - на цигулка "Тесторе" от 1698 г., предоставени от унгарската държава, Габор Хомоки свири на виола от 1862 г. от Луиджи Фабрис и на цигулка Дженаро Галиано от 1771 г. Ласло Феньо свири на виолончело от 1695 г., изработено от Матео Гофрилер.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).